Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Svenska Sjö + Promarina = Får bara inte vara sant!!

16 juni, 2014 – 14.46 En kommentar

Blob1Det kom ett mail från vårt försäkringsbolag Svenska Sjö. Det framgår där att man bedriver ett ”partnerskap” med Promarinas hamnar. Jag blev helt förfärad. Hur har detta gått till?
Promarina är ju huvudfienden till allt det som SXK står för.

Låt mig utveckla vad jag menar:
SXK är en genuin folkrörelse som står för ideella gemensamma krafter och ett främjande av sjölivet så att det skall bli tillgängligt för så många som möjligt. Bl.a. därför startades Svenska Sjö en gång i tiden för att nedbringa premiekostnad och förbättra villkor för båtägarna.

Promarina är en brutalkommersiell aktör vars affärsidé är att tränga sig in som mellanhand mellan båtfolk och kommuner för att parasitera på behovet av hamnplatser. Se denna nättidnings mest kommenterade inlägg: ” Svindyra gästhamnar skapar ilska”.

Promarina är förföriskt för kommuntjänstemännen. Förut har man haft som hamnadministratör en ideell klubb, med en lagom tafatt ordförande och kassör och haft massor av jobb med att få allt det administrativa med delade utgifter, skatter och moms att funka. In kommer nu jurister och controllers och slipsnissar från Promarina och lovar långtidskontrakt med säker intäkt och inget strul. Klart kommuntjänstemännen nappar, dummerna. Sen börjar Promarina skruva upp priserna våldsamt.
Nu har dom nästlat sig in bakvägen och är ”partner” till mitt försäkringsbolag. Fina fördelar erbjudes enligt Sv. Sjö marknadschef Jan Klingeborn. Bl.a. 15% rabatt på de svindyra priserna. Jo, man tackar och bockar….

Hur vill vi ha båtlivet i Sverige? Skall SXK ideal gälla, eller skall det vara en hårdkommersiell branch där bara de rikaste har tummelplats? Som i Storbritannien, Medelhavet mm där en hamnplats för en 30 fotare kostar 30-70.000 kr per år. Vill vi ha det så?

Jag ställer nu följande frågor:
1. Är SXK styrelse positiv till detta samarbete?
2. Om nej på (1), kan SXK styrelse tillse att samarbetet Svenska Sjö – Promarina avslutas så snart det juridiskt är genomförbart?
3. Om ja på (1), vilket annat försäkringsbolag, föreslår styrelsen att SXK medlemmar skall flytta över sin försäkring till för att tydliggöra sin motvilja mot detta samarbete?

Tor Melin, familjeseglare
Lund

En kommentar »

  • Tor Melin skriver:

    Svenska Sjö meddelar mig i ett mail mars 2015 att samarbetet med Promarina upphör 2015. Om det är sant är det mkt glädjade. Det har inte kommunicerats offentligt på Svenska Sjös hemsida.