Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Sveriges smustigaste hamn?

17 april, 2012 – 14.39 Kommentarer inaktiverade för Insändare: Sveriges smustigaste hamn?

Hallå alla båtvänner!

Snart kan vi ses på vågorna igen. Men det gäller att se upp med var man sticker in nosen. Här är två bilder från i somras som visar vad jag tror är Sveriges smutsigaste hamn, eller kanske Sveriges mest motbjudande hamnbassäng. Det ser otrevligt ut och luktar ungefär som det ser ut.

Bilderna är tagna i juli 2011 i Smygehamn i Skåne, alldeles nära Sveriges sydligaste udde. Lyckligtvis kom familjen denna gång med bil, inte med båt.

Hamnen ligger i ett gammalt kalkbrott och enligt vänner som vi pratade med har hamnföreningen försökt få bukt med problemet, utan att lyckas.

Just kalken gör tydligen att alger, sjögräs och annat moj växer väldigt bra. Ingen bäck eller annat vattendrag mynnar i hamnen, alltså inget som kan ge tillskott av friskt vatten. Hamnen är skyddad och det känns tryggt på den annars öppna Skånekusten. Men den är tydligen alltför skyddad då det gäller vattenomsättning.

Så nu undrar jag – är detta Sveriges smutsigaste hamn? Och finns någon möjlighet att förbättra den så att man vågar sig dit även med båten?

Eller råkade vi komma förbi under årets värsta dag?

 

Kerstin Ekberg

Södertälje