Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Tips för vilsna i dimman

10 juni, 2013 – 10.26 Kommentarer inaktiverade för Insändare: Tips för vilsna i dimman

Blob1Bra artikel i På Kryss nummer 5/2013 om dimma och stökigheter.

Alla som är mycket på sjön vet ju att det bara är en tidsfråga innan man gör en felbedömning eller något går snett. Det är inte fråga om, utan när.

Så hur ska man då vara förberedd? Det finns lika många råd och utrustningslistor som båtägare, men jag vill ändå ge min syn på utrustning som utgår ifrån att det går riktigt snett om något händer och sjösjukeplåster varken gör till eller från.

Utgångspunkten för mig är att båten är strömlös om det går snett. Batteribanken är antingen dränkt av vatten eller har skakat sönder. Motor, GPS, radar, VHF, lanternor, elektriska länspumpar, etc; ingenting fungerar. Man har inte kontakt med mobilnätet.

Det finns då fyra saker som gör skillnad och man alltid ska ha med sig:

  1. Vattentät ficklampa med fungerande batterier
  2. Radarreflektor, rätt hopsatt och rätt monterad
  3. Handburen, vattentät och flytande VHF som är laddad
  4. Nödankare som förvaras fastsatt i båten och färdigt att läggas i (så att man i panik inte fäller ankaret och glömmer göra fast det – eller inte kan på grund av kalla fingrar).

Enda skillnaden i mindre båt skulle möjligen vara att VHF:en byts ut mot mobil i vattentätt fodral, men det är ju si och så med täckningen. Särskilt om man ligger i vattnet bakom en bergsknalle.

Sedan gäller naturligtvis som alltid att den grundläggande utrustningen ska vara med och i ordning.

Vi ses på sjön i sommar!

Med vänlig hälsning

Torgny Hellström

, ,