Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Tips om mulltoaletter

1 mars, 2012 – 23.06 4 kommentarer

Med anledning av diskussionerna kring båttoaletter så vill jag tipsa om två amerikanska alternativ i form av urinseparerande mulltoa för båt.

Den ena, Natures head, importeras av en firma i UK. Har själv precis fått en Natures head levererad från dem och beställningen fungerade väl sådär, men toaletten ger ett bra första intryck.

Kostnaden hamnade på ca 10000 kr med lite tillbehör. Det kan låta dyrt men jämfört med att installera ett ordinärt system så tycker jag totalkostnaden är klart försvarbar om den fungerar som utlovat.

Fördelar är enkel funktion och konstruktion, ingen lukt(!) och inga skrovgenomföringar under vattenlinjen.
Bägge märkena diskuteras flitigt på olika båtforum och får genomgående goda omdömen; i stort sett ingen av de som använder en vill byta tillbaka till en vanlig marintoalett med hålltank.

Det största problemet förefaller vara tömning av urinflaskan.

Ett tredje alternativ, som inte är urinseparerande, är den toalett som Milo Dahlman har men den är betydligt större och drar mycket ström (de båda urinseparerande har en liten fläkt som drar ett par Ah per dygn). Jag har inte hittat någon på nätet som delger sina erfarenheter av den.

www.natureshead.net
www.airheadtoilet.com

Hälsningar
Magnus Söderbergh

4 kommentarer »

 • Nuno Antunes skriver:

  Vill inte göra massa reklam här men läs gärna denna artikeln om en installation av en Air Head i en motorbåt i Oxelösund.

  https://www.airheadtoilet.se/artikel-om-en-air-head-installation/

 • Nuno Antunes skriver:

  Japp nu finns vi i Sverige, har ni några frågor eller vill ni kolla på Air Head båttoalett så är ni välkomna.
  Kolla gärna på vår hemsida:

  http://www.airheadtoilet.se

  Fair winds! :-)

 • Bo Nilsson skriver:

  Detta verkar vara modellen för mig. Var beställde du din Air Head? det finns ju fler och jag har mailat några men inte fått svar.

 • Leif Thingvall skriver:

  Hej!
  Kul att någon fler har upptäckt detta med mulltoans fördelar ombord på en båt. Importerade och installerade en Airhead förra året. Båten vi köpt hade ett modernt och komlicerat toalettsystem med tömning till hav, septitank och däck. Trots att båten inte var mer än 10 år så luktade det illa från toalettsystemet. Orsaken till lukten var säkert många. Dels alla kopplingar och dels den plastade tanken i kombination med att slangen från värmaren passerade i samma utrymme vilket gjorde klimatet lite väl gynnsamt för bakterier. Det radikala beslutet var att riva ut allt ihop och börja om från början. Första tanken var väl rostfri tank och nya slangar men efter lite letande efter alternativa lösningar bestämde vi oss för att testa denna lösning istället. Kort sagt så är vi helnöjda. Ingen dålig lukt ombord. Kapciteten full tillräcklig för sommarens seglingar och när det gäller tömningen av urin så brukar jag söka upp ett område där inga båtar kan ligga och så tömmer jag tanken i närheten av några träd som på så sätt får ett bra näringstillskott. Fjolårets ”produktion” ligger kvar i sin behållare och ser ut att utvecklas till en fin mull till våren när den behållaren så skall tömmas. Kostnaden för importen direkt från USA hamnade också på ca 10000 kronor.
  Hälsningar
  Leif Thingvall