Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Trångt under norrlandsseglingen

9 augusti 2011 – 08:23 En kommentar

Sylvia har seglat på Höga Kusten och upplevt det var trångt med en eskader som gick samtidigt.

”Vi har nyligen kommit hem efter sex veckors segling på Höga Kusten. Det är en mycket fin kust med många små fina hamnar. Det är andra gången vi seglar där. Men det finns dock ett par saker som vi skulle vilja delge er på Kryssarklubben.

Vi stötte flera gånger ihop med en eskader på nio båtar. Det är alldeles för många båtar som kommer in och ska söka platser på kvällen.

Dessutom är båtarna ganska stora och djupgående nu för tiden. Vi försökte ändra våra planer så att vi inte gick till samma ställe, men deras planer ändrades också så vi stötte ihop i alla fall.

Eftersom många hamnar inte är så stora så måste en eskader anpassas efter dessa omständigheter tycker vi (vi var inte de enda som hade dessa åsikter). Det blev till och med ett samtalsämne i hamnarna; ”Var befinner sig eskadern nu?”

Sedan har vi ett litet klagomål till. På kryssarklubbens bojar får man ju bara ligga ett dygn. Men det verkar inte alla känna till? Kan ni påminna om det i er tidning?

Nu var det en båt som vi såg både vid Axmar och Agön, en Hallberg Rassy 34 ”Erna” från Oskarshamn som låg flera dygn på varje boj.  Vi lyckades inte komma i kontakt med dem. Alla vi som är medlemmar bör ju ha samma rätt att ta en kryssarklubbsboj för en natt.

Det blev lite gnälligt, men om vi alla hjälps åt så blir båtsommaren trevlig för alla

/Sylvia Lönneberg”

En kommentar »

 • Erik Nyström skriver:

  Hej Sylvia!
  Jag var ledare för Höga Kusten eskadern och håller helt med dig om att 9 båtar är på tok för stor eskader i vissa hamnar. Meningen var att det skulle bli 2 eskadrar men ingen ledare fanns för eskader nr 2 så de slogs ihop till en.
  Ringer man till en gästhamn mitt på dagen säger dom ofta att det finns gott om platser, men när man kommer dit några timmar senare kan det vara ganska trångt.
  Att planerna ändras pga väder eller andra omständigheter händer ju också och det är inte lätt att meddela andra seglare detta.
  Jag hade lagt in flera naturhamnar i planen, men dessa är ju också populära för övriga seglare och blir då ofta fyllda på kvällarna.
  Ett tips är att starta seglingen tidigare på säsongen så du är uppe i de ljusa nätternas rike redan till midsommar.Före midsommar är det ganska tomt i hamnarna.

  Med seglarhälsning
  Erik Nyström som seglar sveakryssaren Eriana.

  PS.Ursäkta om boken Norrlandskust skapat alltför stort intresse för dessa vatten.DS.