Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Vad vill Kryssarklubben med båtlivet?

25 juni, 2012 – 08.55 En kommentar

Jag har varit medlem i Kryssarklubben i 36 år. Det fanns en tid då en SXK:are satte en ära i att alltid segla och att starta motorn endast i undantagsfall. Denna anda rådde på den tiden inom SXK.

Idag blir man omkörd av samma SXK:are som går för motor oavsett vilka vindar som råder. Eftersom så många ängslas för miljön så undrar man om det finns någon tanke om utsläppen från alla dessa motorer.

Inom SXK tycks råda en stor ängslan om att inte vara nog politiskt korrekta. När senaste ”På Kryss” nr 5 kom, satte man i halsen! Där kan man läsa att Kryssarklubben vill att ”fler hänsynsområden och marina reservat bildas”. Där vill då Kryssarklubben lägga ut bojar samt dubbar! Ett grovt ingrepp i naturen! Platsen är förstörd för evigt. Jag förstår inte hur man tänker.

Ser man till vad Båtmiljörådets tolvpunktsprogram innebär, och där Kryssarklubben skall vara representerade, får man nog sätta ned foten och fundera på vad man vill med båtlivet. Det bästa kanske vore att vi inte sjösätter våra båtar, så får Båtmiljörådet jaga andra grupper istället.

Själv tänker jag fortsätta att segla och vara lika rädd om naturen som alltid.

Bengt Lönnroth

En kommentar »

 • stefan skriver:

  Våra kära folkvalda agerar väldigt mycket baserat på lybby och media (Uppdrag granskning, tidningar).
  Ur miljösynpunkt är bergsdubbar ett positivt inslag i båtlivet för då behöver man inte använda bergskilar vilka ger små små avtryck på klipporna. Bojar med fasta stillaliggande tyngder är ett sätt att skydda bottenfaunan vilken annars påverkas av ankring.

  Fler dubbar, fler bojar, fler mulltoaletter, fler sopbehållare stödjer båtlivet och är bra för miljön.

  Vi har även i år mött många segelbåtar som gått för motor med vinden i ryggen, inget hade varit enklare än att hissa segel och tyst färdats med vinden.
  Hur kan vi lotsa dessa nya båtägarna in i det miljövänliga segellivet?

  /Stefan