Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Janne har båten mitt i Irmas väg

6 september, 2017 – 08.46 2 kommentarer

Orkanen Irma hade på onsdagen en ihållande vindstyrka på över 80 meter per sekund. Janne Kjellmans Maestro 40 ligger på Saint-Martin mitt i orkanens bana.
– Det känns ganska förfärligt men vi har gjort allt vi kan, säger Janne som tvingades lämna båten längre norrut än planerat.

[UPPDATERING ONSDAG: Orkanen passerade Barbuda och Saint-Martin på onsdagsmorgonen lokal tid. El och kommunikationer slogs ut och större delen av byggnaderna på de två öarna är skadade. Sex dödsfall har rapporterats. ]

Lågtrycket som utvecklats till en orkan bildades alldeles väster om Kap Verde och har samlat kraft över hela Atlanten. På onsdagen ökade vindstyrkan i Irmas nordliga del till cirka 82 meter per sekund ihållande vind vilket innebär att orkanen klassas som kategori 5. Orkanen rör sig med cirka 13 knops fart norr om de yttersta öarna i norra Karibien och har tagit en något nordligare bana än tisdagens prognoser. En orkan är som kraftigast i vindstyrka i dess främre högra område och hittills har ingen ö kommit mitt i orkanens väg..

Janne Kjellman har seglat på ledig tid i Karibien sedan han seglade över Limone för tre år sedan. Nu ligger båten på land i Saint-Martin.

Janne Kjellman seglade över sin finska Maestro 40, Limone, i ARC-eskadern 2015 och har omväxlande seglat i Karibien och arbetat hemma i Finland sedan dess. När det var dags för vinterförvaring i år var den ordinarie uppläggningsplatsen på Martinique fullbelagd.
– Jag övervägde att ha båten på Trinidad istället, men eftersom vi ska, eller i alla fall har planerat att, segla hem till våren så valde jag Saint-Martin. Det känns ganska ironiskt i sammanhanget att hon ligger där hon ligger just nu och inte längre söderut som vanligt.

Janne är nu tillbaka hemma i Finland, men har haft ihållande kontakt med varvet vid Simpson Bay de senaste dygnen. Han var med vid upptagningen där varvet använder olika typer av stöttning till båtarna.
– Limone ligger inte i vagga utan i en byggd ställning av trä. De har nu stöttat med extra träbalkar och plankor. Det är för trångt att komma åt att rigga av. Varvsplanen är full av båtar, men de har tagit av bommen och stöttar masten med linor. Det är inte mycket mer man kan göra, säger Janne.

Vattennivån kan stiga flera meter av lågtrycket i en orkan, men på mindre öar är det ovanligt med omfattande översvämningar. På Saint-Martin finns en stor saltsjö som dränerats maximalt och staden och flygplatsen ligger fyra meter ovanför havsytan. Utöver översvämning och risken att båten blåser omkull skadas ofta båtar på land av föremål som kommer flygande eller av andra båtar som välter.

"En glad skeppare på den där bilden", kommenterade Janne Kjellman bilden på sig själv och hoppas att han också är en glad skeppare när Irma har passerat Saint-Martin.

”En glad skeppare på den där bilden”, kommenterade Janne Kjellman bilden på sig själv och hoppas att han också är en glad skeppare när Irma har passerat Saint-Martin.

Hela Karibien kan drabbas av orkaner men de norra öarna har historiskt sett drabbats betydligt oftare än exempelvis Grenada och Trinidad och Tobago, eftersom lågtryckens banor ofta vrider norrut ute i Atlanten eller efter att de kommit in över öarna. Irma kan kana åt vilket håll som helst, men troligast är att hon fortsätter rakt fram eller svänger norrrut.

Saint-Martin ligger mellan Anguilla och den tidigare svenska ön Saint-Barthélemy. Cirka 80 000 personer bor på Saint-Martin.

Båtförsäkringarnas villkor skiljer sig mycket mellan försäkringsbolagen, och vissa villkorar hur och var båten är upplagd. Flera bolag kräver metallvagga och att båten ligger utanför de områden som drabbas oftare.
– Mitt bolag försökte ändra villkoren just nu och ansåg att de inte behövde ersätta orkanskada. Men eftersom den ändringen kom nu, efter att vi lagt upp båten, kommer vi att få ersättning för eventuella skador.

Senaste gången öarna Saint-Martin, Barbuda och Anguilla drabbades var 2010 när ovädret Earl drog in, men då var vindstyrkorna lägre och lufttrycket högre. 1995 gick orkanen Luis över Saint-Martin och byggnader och infrastruktur på ön har förbättrats sedan dess.

Enligt prognosen på onsdagen beräknas Irma drabba Puerto Rico, Hispaniola, Turks- och Caicosöarna, Jungfruöarna och Bahamas de närmaste dygnen. I USA har President Trump utfärdat katastrofläge i Florida, Puerto Rico och på USA:s Jungfruöar inför söndagens beräknade ankomst.

På Kryss kommer att rapportera om hur det går för Janne Kjellman och andra seglares båtar senare i veckan.

LÄNK: Senaste prognosen för Irma [NOAA]

Johan Boström
johan@pakryss.se

 

 

 

 

, , , , , ,

2 kommentarer »

  • Per Smide skriver:

    Hejsan Janne! Det enda som fungerar är att gräva ner båten.Det gör mina kompisar i Stilla havet typ norr om Nya Zeeland .
    Lycka till M.V.H. Per Smide

  • Pär Embretsen Almer skriver:

    Hoppas det går bra. Lycka till