Iva Woxén deltog i Kryssarklubbens 24-timmarsseglingar i 40 år och är enda kvinnan på maratonlistans topp hundra. Hon var en riktig pionjär och skarp seglare och en förebild för sin syster Gerda, 82 år. Iva var ..." /> Iva inspirerar än i dag | På Kryss Iva inspirerar än i dag | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Iva inspirerar än i dag

16 november, 2021 – 12.03 Kommentarer inaktiverade för Iva inspirerar än i dag

Iva Woxén deltog i Kryssarklubbens 24-timmarsseglingar i 40 år och är enda kvinnan på maratonlistans topp hundra. Hon var en riktig pionjär och skarp seglare och en förebild för sin syster Gerda, 82 år.

Iva var äldst i en syskonskara på fem och lärde sig segla i sjöscouterna. Som 16-åring seglade hon hem sin första egna båt, Ellis, från Värmdö, en sju meter lång båt byggd som en skärgårdskryssare. Gerda berättar att Iva och en kompis fastnade i stiltje under en helgsegling, men att Iva vägrade att använda den medhavda paddeln eller be om bogsering.

– De kom hem två dagar senare. Iva tog det med ro, men lärarna, och inte minst kompisens föräldrar, ett prästpar, var mindre roade!

Som 20-åring seglade hon sin första 24-timmarssegling tillsammans med systrarna Anna och Gerda, då 14 och 13 år. Samma år blev det en segling till Helsingfors där Iva ville se OS-seglingarna. Efter att ha passerat gränsen till Åland brakade en finsk tullkryssare in i båten. De höga vågorna gjorde att de kolliderade ytterligare en gång och sedan lämnade tullkryssaren kvar Iva på den sjunkande båten. Hon konstaterar lakoniskt i loggboken att: ”Ellis är halv med vatten.”

Efter att ha pumpat och provisoriskt lagat båten tog hon sig till Degerby på Åland där Ellis blev upplagd på ett varv för reparation och Iva anmälde tullkryssaren till polisen. Arrangörerna av Olympiaden lät henne dock få följa med på målbåten där hon kunde se OS-seglingarna mycket bättre än från Ellis. Befälhavaren på tullkryssaren blev senare dömd för att ha lämnat en person i nöd.

Efter att ha arbetat som lastbilschaufför och tagit flygcertifikat utbildade sig Iva till småskolelärarinna. Hon tog senare även dykcertifikat och köpte en Mälar-25:a i mahogny, Dana och fortsatte att segla både 24- och 48-timmars, ofta med ungdomar ombord som fick ett stort ansvar att utföra olika utgifter.

På 80-talet bytte hon ut båten till Marieholm 26:a och 1995 seglade Iva sin sista 48-timmarssegling. Hennes hälsa försämrades och 2002 gick Iva bort, 70 år gammal. Men kärleken till segling har hon lämnat efter sig. Systrarna Anna och Gerda har tagit över Ivas båt och är fortfarande aktiva liksom systerdottern Carin som kappseglar på Västkusten.

– Det stora förtroendet jag fick ombord av Iva som ung har gjort att jag blivit trygg i mig själv som seglare och det är något som har följt med mig som kvinnlig skeppare hela livet!

Läs mer om 24-timmarsseglingarna här!