Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Jeanne äldst jorden runt nonstop – i Najad

10 september, 2019 – 16.20 En kommentar

Jeanne Socrates är nu världens äldsta soloseglare jorden runt nonstop. Hon seglar en Najad 380 som hon var högst engagerad i redan under bygget på Orust.

På lördagen den 7 september seglade Jeanne Socrates, 77 år, in till hamnstaden Victoria på Kanadas västkust efter 320 dygn till sjöss och ett varv runt jorden nonstop på egen hand. Hon har seglat runt jorden tidigare, 2012, och knep då rekordet att bli äldsta kvinna att klara utmaningen. Den här gången blev hon världens äldsta person någonsin att klara bragden. Dieselmotorn ombord var förseglad och aldrig använd under långfärden som innebar en hel del reparationer av segel och utrustning. Bland annat slogs all elförsörjning från solpaneler och vindgenerator ut, men hon lyckades laga vindgeneratorn och har kunnat använda bland annat watermakern, SSB-radion och djupmätaren. Färden tog tre månader längre än hon hade hoppats på.

Jeanne seglar sedan 2009 en Najad 380 (en vidareutveckling av Najad 373) som heter Nereida. Jeanne var personligen engagerad i båtbygget och var på plats på varvet under 2009 när hennes båt, nr 82 i serien, byggdes. Bland annat lät hon modifiera till kutter-rigg.
– Hon var här ett par månader och visst hade hon synpunkter! säger Jimmy Johansson som arbetade på Najadvarvet och i dag underhåller, reparerar och bygger om båtar på Orust Yacht Service.
– Imponerande och roligt att hon fortsätter att segla!

SV Nereida Jeanne Socrates

Jeanne lät modifiera sin Najad 380 till kutter-rigg och var på plats på varvet i ett par månader under bygget. Bild: svnereida.com

Hon har försökt sig på flera nonstoprekord under åren, men bland annat råkat ut för svåra nedslagningar och en hel del förstörd utrustning som krävt hamnstopp. 2011 slogs båten ner utanför Kap horn, men Jeanne fortsatte till Ushuaia för reparationer.
– Hon fick bland annat vatten i säkringspanelerna så vi skickade ett paket med diverse utrustning och nya fönster i Lexan som är enklare att montera. Jag minns att det var 300 mil lastbilstransport till hamnen från närmaste flygplats, säger Jimmy som inte är ovan vid leveranser till avlägsna hamnar.

Försöket 2012–2013 gick bra, men hon nöjde sig inte med att vara äldsta kvinnan jorden runt nonstop, utan försökte igen och lyckades den här gången med målet att bli världens äldsta skeppare.

Jeanne Socrates är brittisk, men utgick från Kanadas Stilla havskust för sitt försök. Hon återvände till hemmaklubben i Victoria på lördagen och fick ett varmt välkomnande efter att ha passerat Ogden Point som var fastslaget som mål. Hon planerar nu att vila ut och hoppas kunna renovera Nereida för kortare långfärder med vänner och familj.

Sedan tidigare har Guiness rekordbok godkänt hennes rekord som äldsta kvinna runt jorden solo nonstop och hon lär nu få även rekordet som äldsta person inskrivet i rekordboken.

En annan 70-plussare som fått uppmärksamhet tidigare i år är Jean Luc van den Heede som vann kappseglingen Golden Globe Race i somras. På 211 dagar seglade 74-åringen jorden runt med start och mål i Frankrike.

Jeanne Socrates

Jeanne Socrates seglade en Najad 361 innan hon 2009 bytte till sin modifierade 380. Bild: svnereida.com


LÄS MER:
Jeanne Socrates blogg

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,

En kommentar »

  • Georg Sjöberg skriver:

    How admirable, and reassuring for an 85-year old who’s still at the helm. Navigare necesse est.