Hem » Ombord

Ombord

Jimmy Cornell is still going strong

7 mars, 2014 – 13.41 Kommentarer inaktiverade för Jimmy Cornell is still going strong

jimmy_cornellPå Båtmässan i Älvsjö hade Kryssarklubben ordnat ett föredrag med Jimmy Cornell som under två timmar talade om väder och bästa tider att segla till Medelhavet och vidare runt världen. 

Jimmy startade ARC – Atlantic Rally for Cruisers – för 28 år sedan men sålde arrangemanget när han själv skulle segla jorden runt för snart 15 år sedan. Förutom flera jordenruntseglatser har han hunnit skrivit 16 böcker, där World Cruising Routes är en av de mer kända.

Trots att Jimmy nyligen fyllde 74 år, har han återigen börjat arrangera inte mindre än tre eskadrar. European Odyssey från Hamburg till Lanzarote, Atlantic Odyssey till Västindien och Blue Planet Odyssey som går runt hela jorden.

garcia_45_cornellDessutom håller han på att bygga en ny båt, en Garcia Exploration 45 som nästan är klar och ska levereras i april. Han ville även denna gång ha en aluminiumbåt (den förra var en Ovni 43:a) med centerbord. Den nya båten får en överbyggnad i komposit med styrplats inomhus och 270° utsikt. Jimmy planerar att göra Nordvästpassagen och har förutom en varm styrplats också en lösning på de dubbla rodren, där den övre delen har en deformeringszon som inte ska skada båtbotten om man går på is eller timmer i hög fart. Båten har tre vattentäta skott och miljötänk i val av material och utrustning – bland annat har båten svartvattenbehandling som ser till att toavattnet är rent innan det pumpas överbord.

Jimmy vill gärna se fler Kryssarklubbare på sina seglingar, den första startar redan 3 juli från Hamburg/Elbe över London och flera hamnar i Frankrike, Portugal och Marocko till Gibraltar och Kanarieöarna.