Hem » Löpsedel, Nya prylar/båtar

Löpsedel   Nya prylar/båtar

Julklappstips #11: Romaner från skärgården

11 december, 2011 – 10.59 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips #11: Romaner från skärgården

Dagarna mellan jul och nyår är som gjorda för läsning. Vi letade fram några bra skönlitterära böcker med koppling till segling, skärgårdsliv och hav.

I dagens DN fanns en intressant brevväxling mellan författaren Jerker Virdborg och S-ledaren Håkan Juholt. För den som blev nyfiken på Virdborg kan vi tipsa om hans roman Mannen på Trinisla från 2007. Boken utspelar sig under en stekhet sommardag på ön Trinisla, i Fjällbackas skärgård, fyra sjömil från fastlandet. Hamnen är full av semesterfirare. Folk är dåsiga och rastlösa på samma gång. Så glider en båt med mörkröda segel in i viken. Den är varken av plast eller trä och borde vara för stor för att ta sig genom det grunda vattnet. Ur den stillastående luften sipprar oron sakta fram. Något stämmer inte – är det proportionerna, färgerna, eller bara solsting?

Mannen på Trinisla är en suggestiv skärgårdsthriller som fångar den där gåtfulla och deliriska atmosfären som kan uppstå vid havet en högsommardag. Med minimala medel kanar vardagen över i något overkligt, rentav farligt. Och när vi ändå är inne på favoritlektyr i marina miljöer, här kommer några klassiker till: Inger Alfvéns s/y Glädjen, Stig Dagermans De Dömdas ö, Jules Vernes En världsomsegling under havet, Jules Vernes Den hemlighetsfulla ön och William Goldings Flugornas herre. Vilka är dina favoriter?

Böckerna finns hos bokhandlare och antikvariat.