Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Båtägarens ABC

16 december, 2010 – 08.07 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Båtägarens ABC

På Kryss skribent Jonas Ekblad tar i boken Båtägarens ABC upp goda råd och tips i en mängd blandade ämnen som besättningen, men även skepparen, kan ha glädje av att veta. Från tips vid sjösjuka och grundstötning till hur man kan hantera pedanteri och hur man kan förbereda sig inför problem ombord med hjälp av tänk-om-leken.

Jonas berättar att det han har försökt att åstadkomma är ”sådant som jag önskar att någon talat om för mig då jag var helt ny på sjön”.

Exempel ur boken:

Knep för att bevara mörkerseendet
  • Undvik att använda strålkastare. Ofta kan strålkastaren ersättas av en god marinkikare.
  • De flesta flytande sjömärken är försedda med reflexer som kan upptäckas med hjälp av en vanlig ficklampa eller till och med i lanternornas sken då de är riktigt nära.
  • Skärma av och dämpa alla ljus ombord som kan störa mörkerseendet.
  • Dimma belysningen på navigationsinstrumenten. »Invertera» skärmarna på radar och sjökortsplotter så att bilderna visar mer mörkt än ljust. Vattnet svart med vita siffror till exempel.
  • Ska vi förbereda oss riktigt seriöst inför en mörkerfärd startar förberedelserna redan på dagen. I rejält dagsljus får ögat en liten näthinneskada som håller i sig något dygn och som sätter ner mörkerseendet. Genom att använda solglasögon med mörka glas minimeras problemet.
  • På natten ska eventuella glasögon ha klara och gärna antireflexbehandlade glas.
  • Personer som är yngre än trettiofem år mörkeranpassar sin syn avsevärt bättre än äldre. Så att ju äldre man blir, desto mindre ska man slarva med åtgärderna för att maximera sitt mörkerseende.

Du kan provläsa de första sidorna här.

Pris: ca 248 kronor (ISBN: 978-91-574-8080-4)

Mer info: www.bildaforlag.se