Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: En vakuumförpackare

4 december, 2014 – 07.11 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: En vakuumförpackare

foodsaver-v2860En vakuumförpackare börjar upptäckas av de som är ute länge på sjön, eftersom mat som förpackas i vakuum får mycket bättre hållbarhet.

Det är tillgången till syre som gör att matvaror blir dåliga. Att ta bort så mycket syre som möjligt kan därför göra det möjligt att förvara färska matvaror längre än vanligt.

Färskt kött, kanske med lite tillsatt rödvin, kan hålla sig i kylen mer än en vecka, eller upp till fem gånger längre. Färsk fisk får också bra hållbarhet även om inte kylförhållandena är perfekta. Har man dessutom frys ombord, så kan mat förvaras i flera år så länge inte fryskedjan bryts.

En annan aspekt för längre färder i tropikerna är att man kan förpacka reservdelar som slipper rosta, suga åt sig fukt eller till och med mögla.

Jag funderar också på att styckeförpacka pocketböcker i vakuum, eftersom det tillhör det som börjar lukta efter några månader och som man dessutom håller precis under näsan.

I princip kan man ha den ombord om man väntar med förpackningen till landström i en marina eller har en kraftig inverter ombord (effektuttag ca 100-300 Watt).

En vakuumförpackare suger både ut luft och använder värme till att smälta ihop påsen. Påsar, i tjockare plast än vanliga påsar, kan också köpas på rulle och man kan själv bestämma hur stora de ska vara.

Det lönar sig att skaffa en i bra kvalitet, även om de ibland gör att hitta på Lidl för några hundralappar.

Pris för en vakuumförpackare ca 2000 kr, påsar 150-200 för en rulle.