Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Expeditionen

10 december, 2013 – 13.28 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Expeditionen

ExpeditionenBea Uusmas omtalade och fascinerande bok om Andrées misslyckade polarexpedition. Boken vann nyligen Augustpriset och bjuder på fängslande läsning som närmar sig historien på ett nytt och gripande sätt.

 

I juli 1897 ger sig ingenjör Andrées expedition iväg i en vätgasballong. Planen är att på ett enkelt och stilfullt sätt ta sig till Nordpolen. Där ska de sätta ut flaggan som markerar att expeditionen varit framgångsrik och sedan glida vidare mot Amerika. I packningen finns vackra kläder och stiliga handskar som ska bäras när ballongen tas emot på andra sidan Atlanten. De tre männen ombord har minimala kunskaper om arktiska förhållanden och deras djärva idé visar sig vara chanslös från start. Så fort ballongen lossat sina förtöjningar börjar problemen och snart befinner sig expeditionen mitt i en vit mardröm.

33 år senare hittas kropparna av de tre männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar. Men varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

Författaren och läkaren Bea Uusma letar efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.

Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Det är en ömsint bok som följer människorna i expeditionen men också de som blev kvar. Smärtan då kärlek krossas samtidigt som drömmen om det Stora äventyret blir till intet.