Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Keps som tål storm och hällregn

2 december, 2012 – 13.25 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Keps som tål storm och hällregn

En varm vattentät keps kan vara skönt att ha på huvudet när vinden viner om öronen. Från engelska Sealskinz kommer en fodrad keps som tål hur mycket regn som helst.

Kanske är det inte längre någon ute och seglar så här i början av december och med -10 grader ute, även om inte det är någon is ännu i Mellansverige. Men det behöver inte vara minusgrader för att en varm mössa ska vara skönt.

Jag har tidigare testat vattentäta mössor, handskar och sockor (läs test) från Sealskinz och har funnit att de är bland det bästa som finns att ha när det blir lite kallare (som sjöräddare är man ute på sjön även i minusgrader). Men även på sommaren har det hänt att jag använt både handskar och mössan – speciellt som det är helt täta mot fartvind också. De ligger alltid i jourväskan som alltid tas med när det är larm.

SealSkinz Thermal Waterproof Cap är fodrad för vinterbruk (det finns kepsar utan foder också) och  innehåller ett andande membran, 12 – 55 µm (mikrometer) tjockt, som heter Porelle, som fungerar på samma sätt som det mer kända Goretex och som både är vatten- och vindtätt samtidigt som det släpper ut fukt om/när man svettas.

Eftersom jag har glasögon har jag saknat regnskyddet från mössan som ett styv skärm kan ge. Och en vanlig keps blir genomblöt när det regnar och köldeffekten av vinden kyler sedan huvudet. Därför blir julklappen till mig själv i år blir kepsen med fleecefodrat nackskydd som gör att man slipper kalla rännilar av regnvatten efter ryggen.

Om man inte gillar keps finns istället en sydväst eller en vintermössa med mjuk skärm i samma material som kanske skulle passa bättre för er som fortfarande seglar nu i december …

Pris för kepsen i Storbritannien runt 350 kronor till exempel från Amazon (tycks ej tas in till Sverige, men det går att kontakta importören Nordic Trade och fråga).

/Micke (redaktör och frivillig sjöräddare)