Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Litet och smidigt vindroder

4 december 2013 – 06:26 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Litet och smidigt vindroder

Y&B-325Från Holländska Mr Vee kommer två mycket lätta vindroder gjorda i moderna kompositmaterial, som plast och kolfiber. Och de är inte så dyra som andra vindroder.

Ett vindroder är kanske mest för dem som seglar längre sträckor på samma bog; som kanske tre veckor över Atlanten. Men förvisso kan ett vindroder vara avlastande under en segling till Visby eller Skagen också.

På senare år har autopiloter tagit över mycket av marknaden, men ett vindroder behöver ingen ström och många långseglare tycker att de är en av de bästa investeringarna de gjort till sina båtar.

Ett traditionellt vindroder har varit gjort i aluminium eller rostfritt och vägt en hel del, vanligen runt 30-40 kg och kostat 30 – 40 000 kronor.

De två vindrodren från Mr V väger 8-11 kg och kostar från 10 000 kronor.

Den lilla modellen ”Mr Vane” passar för båtar upp till 8 meter, så länge de inte ligger på för mycket på rodret eller är för snabba, tex katamaraner eftersom som relativa vinden hela tiden skiftar. Den större modellen ”Y&M” passar för båtar mellan 8-12 meter.

Beroende på hur aktern ser ut måste man bygga en ställning som vindrodret går att sätta på, och den kan vara mer eller mindre komplicerad, men det finns flera lösningar som Mr Vee säljer.

Om man köper dem som byggsatser och beställer i god tid kan man komma ner i pris ordentligt – och att bygga ihop den själv gör att man lär sig hur den är sammansatt för att eventuellt kunna reparera mitt ute på sjön.

Pris: Mr Vane €949, med förbeställning i december €711 (25 % rabatt)

Y&B komplett €1 595, med förbeställning i december €1 200 (25 % rabatt)

Mer info: windvaneselfsteering.com