Hem » Nya prylar/båtar, Nyheter

Nya prylar/båtar   Nyheter

Julklappstips: Ljus i mörkret

10 december, 2010 – 09.00 En kommentar

Visst är det för det mesta snabba motorbåtar som har undervattensbelysning och skapar uppmärksamhet kring sina båtar när de kommer körande i mörkret. Men frågar du vidare använder fritidsfiskare undervattensljus ibland för att locka till sig fisk, vilket du säkert sett utomlands, men då med mera primitiva metoder. Sedan kan även dagens plattbottnade segelbåtar använda ljuset då det placeras i en existerande genomföring, om du nu inte vill borra upp ett ytterligare hål. På motorbåtarna placeras belysningen i bottenpluggen. Det som vi alla båtägare kan fundera på som användning är belysning på bryggan, ovan eller under vattnet för att förenkla angöring i mörker.
Denna belysning går nämligen att använda både under och ovan vattenytan, då det har en termostat som automatiskt minskar effekten om den blir varm.
LED-tekniken gör att den har ett lågt effektuttag.
Belysningen finns i blått, grönt, vitt och varmt vitt.
Undervattensljuset T3 från Bizzlight kostar mellan 1335-1540 beroende på typ av ljus. Du kan läsa mera på deras hemsida genom att trycka här.
Stina Jansson

En kommentar »

 • Tom tvärtom skriver:

  En sådan vore himla fräck att ha när man angör. Tänder man den då mitt emellan Åland och Sthlms skärgård, när man är på väg hem, för att hinna se bottenkonturer i god tid? Eller är den helt enkelt tänkt att vara bra även vid tilläggningar, t ex i naturhamn. Jag tror att den passar bättre där, då siktdjupet annars skulle försämra verkan.
  Nu hoppas jag att jag skrev siktdjupet och inte skitdjupet, det blir ju lätt fel och affekterat så här i toatankstankar.
  Visserligen är det nästan skitdjupt mellan Åland och Sverige, jag kan i alla fall inte simma ner till bottnen, men skitdjupet, det är det nog bara s k miljövänner, missriktade eller inte, som kan se. För oss andra ser havet någotlunda ”rent” ut, dvs inga b-korvar flyter omkring.
  Men för miljönissarna är det kanske inte så dumt att ha undervattensljuset på, inte av energiskäl, men för att kunna upptäcka eventuella läckage från båtgrannars tankar. Det finns då ett direktnummer till KBV att ringa, så att de kan ila ut med blåljus. Övervattensljus denna gång.

  Tillbaka till ämnet.
  Det finns ett antal undervattensljus i olika prisklasser. Det är förvisso i många fall nästan chockerande dyra. Men hur mycket får det inte kosta när man vill vara tuffast i stada? Det finns också billigare lampor avsedda för verandor, pooler, dammar och som är IP68-klassade. Men hur väl dessa klarar en marin, korrosiv miljö, det vet inte denns skrivare.

  Jag kan tänka mig att påbjuda rött undervattensljus snett framåt babord och dito grönt åt dito styrbord. På det sättet blir det lättare för andra att veta vad de möter och hur de ska väja och för seglaren blir det enklare att minnas vilka halsar man seglar på och vilken av skepparstrumporna man ska ha på respektive fot. Tänk vilka kvantiteter det skulle bli och hur mycket priset skulle sänkas.

  Likadant skulle man påbjuda vad gäller de där röd-orange masttopparna man kan se på svenska långseglare in spe. Visst borde masternas högersidor få grön signalfärg/reflex i stället!?

  Panta rei!