Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: 5 års loggbok

2 december 2010 – 08:00 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: 5 års loggbok

Kryssarklubbsmedlemmen Tommy Sandén saknade en bra loggbok och gjorde sin egen så som han ville ha den. Det blev i femårsformat för att man ska kunna jämföra sina seglingar år från år. Kravet på att ha en korrekt förd loggbok i en fritidsbåt har försvunnit, medan många loggböcker man hittar i tillbehörshandeln bättre passar yrkesfartygens behov.

Vi har testat loggboken och tycker att den har ett lagom stort format med gedigen kvalitet på inbindningen och pappret – den är tillverkad i Sverige och har miljöcertifierat papper och har två markeringsband i textil så man snabbt hittar tillbaka. Loggboken sträcker sig över fem år (1 april – 15 oktober) med en sida per datum. Varje dag har ett kodsystem för väder, vindriktning och liknande och ett litet fält för anteckningar. Möjligen kunde jag ha önskat mer plats för anteckningar, men att kunna ha fem år på en sida känns bättre än långa utförliga detaljbeskrivningar över dagens alla händelser – här måste man vara kort och koncis.

Detta är första utgåvan och upphovsmannen Tommy Sandén tar gärna emot synpunkter på innehållet så kan boken förbättras till nästa tryckning.

Finns i tre färger på omslaget (rött, blått och svart). Trådbunden inlaga med syrafritt kvalitetspapper. Storleken är A5 och den kostar runt 250 kronor. Mer info: www.consess.se

Så här skriver Tommy själv om loggboken: ” Jag och min fru är ”tokiga” sjömänniskor. Vi har i många år letat efter en annorlunda loggbok. De böcker vi fann fyllde inte de behov som vi hade. Vi började experimentera med olika former av noteringsböcker och hamnade till slut i ett lösbladssystem med en sönderklippt Femårs-dagbok.

Under några år har vi nu samlat de erfarenheter och idéer som ligger till grund denna loggbok.

Målsättningen har varit att skapa en loggbok som tål tuffa tag, sträcker sig över fem år samt är en värdefull faktabok för båten och säkerheten ombord. Loggboken är trådbunden, framställd med svanenmärkt svenskt papper, dessutom åldringsbeständigt för att inte gulna. Produktionen är certifierad enl regelverket för FSC.

Så här resonerade vi: På pärmens insida skall all viktig information finnas för ett ev. nödläge. I en stressad situation behöver man koncentrera sig på att söka hjälp och inte tveka eller behöva leta efter viktiga kontaktuppgifter. Båtens namn kan t.ex vara inskrivet med internationella bokstaveringsalfabetet redan från början. Det är också bra att ha en enkel guide för alarmering samt viktiga telefonnummer på ett och samma ställe.

Därefter finns en sida för viktig upplysningar om båten och ägaren mm. Hur många gånger har jag inte letat nummer på filter, impeller, motornummer, MSSI-nummer etc. bland all kringspridd dokumentation. Nu kan du enkelt skriva in och ha all information snyggt samlad på ett ställe.

För att snabbt hitta till favoritsidan eller dagens noteringar har vi lagt i två markeringsband, rött och grönt naturligtvis.

Checklistor är jättebra när båten skall vårrustas. Vad skall finnas i medicinlådan, köksavdelningen, säkerhetsutrustningen mm. Gör dina egna checklistor så missar du inget inför säsongen.

Den kanske största glädjen med denna loggbok är att du ser noteringar varje dag under fem år. ”Tänk att det är tre år sedan vi besökte denna naturhamn tillsammans med båten Petronella….” Du får hjälp att organisera noteringar om distans, väder, vind, temperatur och mycket mer. Med hjälp av förtryckta symboler för vindriktning mm kan du efter egen kreativitet och fantasi även notera förändringar under dygnet. Noteringarna blir en härlig källa till inspiration, eftertanke, glada minnen och skratt.”