Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Navionics+

17 december, 2013 – 12.44 4 kommentarer

NmobileNVar med och rita sjökortet själv! Med Navionics+ får du inte bara sjökortsuppdateringar i 12 månader utan även tillgång till det prisbelönta SonarCharts i din iPhone eller iPad.  SonarCharts lagrar djupinformation från ditt ekolod i det digitala sjökortet och ser till att du kan ta del av andra båtars mätningar. På så sätt kan båtfarare få detaljerad information om sjöbottnens beskaffenhet som aldrig förr. Större delen av världen finns tillgänglig i SonarChart.

Det är en rolig tanke att vi fritidsbåtsägare samlar djupdata i de områden som sjöfartsverket inte riktigt bryr sig om utan bara färgar mörkblått. Och för den fiskeintresserade kan bättre kännedom om bottenförhållandena vara en väg till fin fångst.

Appen kostar mellan 4,49–34,99 € för iPhone och mellan 21,99–59,99 för iPad.

navionics+

4 kommentarer »

 • Micke skriver:

  En kommentar: Nej, denna produkt får inte användas i Sverige ännu. Navionics säljer den inte officiellt i Sverige, men har gått ut med information.

  Det är fortfarande ett lagbrott att spara djupdata, även om den lagen troligen kommer att ändras så småningom som vi skrivit om tidigare i På Kryss i en intervju med ansvarig person på Försvarsmakten.

  Det tog flera år för Hydrographica att få tillstånd att göra sina mätningar i områden som har väldigt litet militärt intresse.

  För visst skulle några hundra Kryssarklubbare kunna loda det mesta i våra skärgårdar på en sommar och få fram kompletterande djupdata för områden där det bara rör sig fritidsbåtstrafik.

  Vi hoppas ändå kunna göra ett test av programmet, men då i kommunalt vatten, det vill säga en insjö.

  Micke, red.

 • Hasse skriver:

  Skall dom upprätthålla monopolet så får dom nog mäta utanför farlederna = i fritidsbåtsvatten oftare än vart ”hundrade” år. Följ upp notisen med vilken utrustning man behöver / som funkar bäst mot iPad och Navionics så ”sjömäter” jag gärna i ”mina” farvatten

 • Per Abrahamsson skriver:

  Men om Navionics har ett tillstånd för sjömätning så är det ju ett jättebra sätt att uppdatera våra gamla sjökort, som ofta är handlodade. Jag ser fram emot det. Det kan ju i alla fall inte bli sämre!

 • Ove skriver:

  Det är brottsligt att använda detta ombord. Det gäller förövrigt alla registrerande plottrar och ekolod.

  Klart kriminell verksamhet att ha ett registrerande ekolod och plotter ombord i båten. Detta är nämligen en, databas med landskapsinformation, med hjälp av
  automatisk databehandling.

  Risken för upptäckt har nu ökats betydligt då både sjöpolis och kustbevakning kraftigt ökat sina kontroller av båtägarna i samband med kampen mot sjöfylleriet och nedsmutsning med illegala toaletter. Är man ombord för att kontrollera nykterheten är det lätt att också kontrollera plottern.

  Lagrum som gäller, SFS nr:(1993:1742)
  3 § Sjömätning får inte utföras inom Sveriges sjöterritorium, med
  undantag av insjöar, vattendrag och kanaler, utan tillstånd av
  regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer.
  Tillstånd skall meddelas endast om det finns särskilda skäl för det.
  5 § En databas med landskapsinformation över svenskt territorium
  får inte inrättas utan tillstånd av regeringen eller den myndighet
  som regeringen bestämmer, om databasen skall föras med hjälp av
  automatisk databehandling.