Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Steffos spritbibel

15 december, 2013 – 07.00 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Steffos spritbibel

steffos-spritbibel-397x520Steffo Törnquist blandar calvados i vispgrädden, sprutar rom i osten och vet exakt vilken ålder en cognac bör ha för att göra cigarren gudomlig. Han har lett SM för sommelierer, gjort spritdokumentärer i tv, utbildat på universitet, är kunglig hovleverantör i spritkunskap, sitter i styrelsen för Vin- och sprithistoriska museet och åker land och rike runt som spritmissionär.

I den här boken har Steffo samlat all sin kunskap och erfarenhet av sprit, och han bjuder på sina favorittips hur man bäst njuter den och med vilka tillbehör. I 50 fullspäckade, rikt illustrerade kapitel guidar han läsaren genom spritvärlden, från udda sorter som absint och arrak till giganter som whisky, cognac och vodka. Han krossar myter, beskriver processer, berättar anekdoter och tryfferar med topplistor och tips. Det är kunnigt och kul. Det är rolig läsning även om man inte är så hård på spriten själv.

UTDRAG UR BOKEN:

”Johan Daniel Grönstedt kunde inte bara konsten att binda en tunna. Han såg ut som en. 150 kg. Fingrar som isterband. När han peakade både som fetknopp och medborgare hade han ett av rikets bästa vin- och spritlager i källaren, ha hade avancerad guldrova i västfickan och wasaorden på fracken. Periodvis hade han också rätt mycket mahognybåt under skosulan. Idag är Grönstedts en cognac i världsklass, men en gång var Grönstedt inget annat än bokhållarens grabb som drog till Stockholm och blev en bracka.”

Av Steffo Törnquist. Inb 243 sid. Ill i färg.