Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Tålig kamera

18 december, 2010 – 04.35 En kommentar

En bra digitalkamera som passar ombord bör helst tåla stötar och slag och gärna vara någorlunda vattensäker.

I valet mellan en digital systemkamera och en kompaktkamera menar jag att även om det tekniskt blir bättre bilder med en systemkamera, så har man med sig en kompaktkamera oftare eftersom den är liten och kan ligga i en ficka. Så den ger bättre bilder, helt enkelt på grund av att den är med oftare!

Från Olympus kommer µ Tough-8010 som är vattentät IPX8 till 19 meters djup, tål att tappas från 2 meters höjd och tål kyla till -10°C. 5x optisk vidvinkelzoom (28-140mm motsvarande 35 mm film och största bländare 3,9 – 5,9) och har en hygglig upplösning med 14,5 Megapixlars upplösning (1/2,33 ” CCD sensor, max 4288 x 3216 pixlar) och med mekanisk bildstabilisator vilket kan göra bilder i skakig miljö bättre. Det går också att filma video med HD-kvalitet i 29 minuter. Inbyggt minneskort på 2 GB, men snarast bör man köpa till ett 16 eller 31 GB SD/SDHC-kort för att kunna spara bilder i högsta upplösning under semestern.

På pappret verkar denna kamera vara perfekt för båtägaren, det enda problemet är att en ny bättre modell kommer i vår. Det alltid problemet med modern elektronik att en nyare modell alltid väntar runt hörnet. Men denna vattentäta serie ”Mju” från Olympus har varit med i över fem år och fått kontinuerlig förbättring.

Kostar cirka 2 600 kronor.

Mer info: www.olympus.se

En kommentar »

  • Jan-Eric Berglund skriver:

    Min ”gamla” Mju kamera slutade att fungera (ca 2 år gammal).Den gick inte att stänga av så de skulle till ett byte av strömbrytaren på min mju760 och då till en kostnad av drygt 2 000:-. ! Nu anv. jag inte Mju-kameror längre…….