Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Träbåtsägarens bästa vän

12 december, 2010 – 08.41 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Träbåtsägarens bästa vän

Har man träbåt brukar lackade ytor varje vår slipas ner lätt och få ett nytt lager med lack. Med några års mellanrum tar man ner  ytorna till trärent, normalt runt vart 10-20 år.

Att det är dags brukar visa sig när fukt börjar tränga in under lacklagren och missfärga trämaterialet under lacken. Först då är det normalt dags att börja jobbet att ta bort gammal lack till trärent och man kan börja om från början med nya lager av lack.

Att ta bort gammal lack är normalt ett tröttsamt jobb som kan göras på olika sätt, från att torrskrapa eller slipa ner, kemisk borttagning eller använda värme för att mjuka upp lagren och sedan skrapa bort.

För några år sedan testade jag olika metoder (läs testet här) att ta bort gammal lack och kunde konstatera att infravärme var den effektivaste metoden av dem jag testade. Det finns en portabel infravärmare som på ungefär 30 sekunder får lacka att bubbla på ett område av ett par kvadratdecimeter och man kan skrapa bort färgen medan värmaren tar hand om nästa område. I ett test gick det dubbelt så fort att skrapa ren fribordet på en 43 fots mahognykryssare jämfört med en värmepistol.

Speedheater är en svensk uppfinning och jobbar med infravärme och värmer försiktigt en ytan på cirka 30 x 12 centimeter. Den uppmjukade färgen är sedan lätt att skrapa bort. I lådan kommer med några trekantsskarpor med olika form – för båt passar de som är svagt konvexa. Tung att hålla för hand, men det finns en ställning.

Det bästa är att den går att hyra för en helg eller två om man inte vill köpa en egen.

Pris: 5000 kronor för ett kit med skrapor och sedan ytterligare 2700 kr för armen

Mer info: www.speedheater.se