Hem » Löpsedel, Nya prylar/båtar

Löpsedel   Nya prylar/båtar

Julklappstips: Ugn på spisen

20 december, 2010 – 16.12 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Ugn på spisen

I båten har man sällan en riktig ugn och det finns tillfällen då man skulle kunna använda en sådan. En gammal ’uppfinning’ finns återigen att köpa; Omnia-ugnen som kallats miniugn och burkugn.

På nätet kan man hitta kommentarer från nöjda båtägare: ” Ugnen är jättebra! Man kan fixa llt från kakor till potatisgratäng i den!”

Miniugnen placeras ovanpå gasol/sprit/fotogen/el-spisen och konstruktionen fördelar värmen och man kan göra såväl sockerkaka, potatisgratäng eller värma vakuumförpackat bröd som ger lukten av nygräddat bröd ute i naturhamnen.

Tillverkaren säger själv att praktiskt taget allt som kan värmas, bakas och lagas i en fast ugn kan också göras enkelt och bekvämt på spisen.

Behöver man inspiration till maträtter att laga i miniugnen, så finns också en 64-sidiga bok med 30 recept, inspirerade bilder och en del tips, från samma företag. Kostar runt 80 kronor.

Kryssarklubbsmedlemmen Stefan Pettersson skriver på webben: ”Helt suverän. Jag brukar baka bröd i den. Sätter en liten deg med torrjäst (1/4 av rekommenderad dos) på kvällen. Rullar 12 bullar. Smörjer formen och bullarna med matolja, låter dem sedan jäsa över natten i sittbrunnen. Gräddar sedan på morgonen… Mmmm.

Jag tyckte först att det var svårt att hitta rätt temperatur på lågan. Har kommit fram till att rätt storlek på lågan är lika stor som den som håller en stor gryta med redan kokande vatten kokande.

I övrigt kan jag rekommendera:

  • Ugnskokt gädda
  • Ketchup-, senap- och ostgratinerad falukorv (skiva den nästan igenom innan du lägger på fyllningen). Kom ihåg att köpa falukorv på ring – inte den raka!
  • Frukt/bärpaj. Köpte rabarber på en ö för några år sedan, hade vaniljsås på tetra och upptäckte att ett sauternevin passade utmärtkt till.
  • Janssons frestelse (kan tillagas hemma och värmas.
  • Sockerkaka (med citronskal, mörk choklad och whisky) eller mjuk pepparkaka med lingonsylt i.”

Priset för Omnia är runt 400 kronor.

Mer info: www.omniasweden.com