Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar

Läsvärt   Nya prylar/båtar

Julklappstips: Vattentäta mössor, handskar och strumpor

21 december, 2010 – 13.03 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Vattentäta mössor, handskar och strumpor

Sealskinz kommer från England där vattentäta mössor, handskar och sockor kan vara nästan nödvändiga. Men även i Sverige har vi vår beskärda del av dåligt väder och under hösten och vintern har jag testat vattentäta handskar, sockor och en stickad mössa.

Samtliga plagg innehåller ett andande membran, 12 – 55 µm (mikrometer) tjockt, som heter Porelle, som fungerar på samma sätt som det mer kända Goretex och som både är vatten- och vindtätt samtidigt som det släpper ut fukt om/när man svettas.

Jag har varit imponerad över funktionen under testperioden och gillar dessa plagg mycket efter många års erfarenhet med utrustning som inte hållit måttet.

Handskarna har inte varit vintervarma, men har fungerat fint även regnkalla dagar på hösten. Nu på vintern har de också fungerat bra tack vare vindtätheten, men håller värmen bara när man håller sig i rörelse. Största fördelen med dessa vattentäta handskar upptäckte jag var när jag en dag i december skulle dra in en nedisad och blöt förtöjningslina, något som normalt blöter mina handskar ordentligt för resten av dagen. Men även om yttertyget och lädret i handflatan var blött var händerna inne i handskarna helt torra.
Handskarna finns i många modeller från sommar till mycket kalla vintrar. Jag testade modellen All Season Gloves som är tunn och sitter bra på handen. Har skinnklädda fingrar och handflata som extra förstärkning. Finns i svart, röd/svart och neongult/svart.

När det gäller mössan, Waterproof Beanie Hat ,är den på grund av membranet inte så stretchig och därför finns den för olika huvudstorlekar, där large motsvarar 59-61 centimeter huvudstorlek och som är den vanligaste hos vuxna män. Stickad av akryl med skönt foder av microfleece. Den prasslar också något av membranet, men är så avsevärt mycket bättre än alla mina andra mössor även nu när det varit -15 grader i vinter. Något för varm under sommaren, men det finns andra modeller av både mössor och hattar som passar när det är varmt. Denna stickade modell finns i tre färger (svart, röd och grön) och i en lysande neongul färg som kan passa bra på sjön.

Strumpornas innersta lager är av merinoull för komfort och värme. Mellanlagret är ett vind- och vattentätt membranet Porelle. Det yttersta lagret är av nylon för slitstyrka. Strumporna, Thin Mid Calf Socks, saknar också störande sömmar. Strumporna kan användas i stället för stövlar om man vill ha vattentätt på fötterna och sedan vattensäkra foppatofflor eller sandaler som gör att det blir lätt och luftigt och inte blir så varmt och obehagligt som med gummistövlar under långa blöta pass vid rodret.

Sammanfattning: Mössan har varit oändligt skön när det blåser på sjön. Handskarna fungerar fint även helt genomblöta och strumporna sköna som alternativ till gummistövlar på sommaren.

Priset för mössan är cirka 450 kronor, handskarna kostar runt 600 kronor, medan strumporna kostar ca 500 kronor. Finns i sportfackhandeln.

Mer info: www.sealskinz.com