Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Den stora friheten

3 december, 2010 – 08.00 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Den stora friheten

För några år sedan kom paret Roegners första bok Längtan till havet om den första jordenruntseglingen med en Vindö 50. Precis innan de kom tillbaka till Sverige 1989 bestämde de sig för att göra ett varv till, efter en mycket tyff segling till Azorerna där bland annat deras son trodde att de gått förlorade.

Så här skriver Heinz: ”Hur är ni egentligen beskaffade som vill segla jorden runt en gång till efter allt vad ni har varit med om? Den frågan fick jag otaliga gånger och den är inte helt enkel att besvara. Ändå visste jag och min hustru Miriam, redan några dygn efter ankomsten till Azorerna på vår första världsomsegling 1989, att detta var ett liv som passade oss mycket bra. Vi skulle starta en ny världsomsegling.”

Denna andra bok är följaktligen inriktad på den andra fyråriga världsomseglingen med HR 352:an Shenandoah II. Boken är en traditionellt uppbyggd reseskildring med många härliga beskrivningar från seglingen och livet på haven.

Som de flesta seglingsskildringar funkar de bäst när man sitter en kulen vinterkväll och vill drömma sig bort ett tag. Heinz och Miriam tycks ta dagen som den kommer och ger sig iväg efter pensioneringen och på det hela taget ha haft det ganska bra under resan och haft få motgångar.
Inslag från Miriams dagbok ger andra sidor av händelser som sällan var riktigt dramatiska, men som visar hur vardagen ombord kan vara. Totalt har paret Roegner tillbringat sju år under två jordenruntseglingar. Anledningen till att det blev två seglingar säger de är att ”vi trivs på havet”.

Pris: ca 180 kronor (ISBN: 978-91-1-302497-4). Mer info: www.norstedts.se