Hem » Nyheter

Nyheter

Julklapptips: Värmekamera

1 december 2010 – 08:00 En kommentar

En värmekamera kan, till skillnad från en nattkikare som förstärker befintligt ljus, hitta värmekällor i dagsljus likväl som i totalt mörker. Oftast används värmekameran för att hitta människor. Det kan vara en person överbord eller en nödställd som sökt skydd i en skreva på land och dit en strålkastare inte kan lysa på grund av saker som skymmer. Naturligtvis är det sjöräddning och polis som kan ha störst användning av dessa kameror. Men de börjar komma ner i pris och kan vara en bra komplement ombord.

För en fritidsbåtsägare kan den användas till att se värmekällor under mörka nätter eller i dimma. En båtmotor syns tydligt eftersom temperaturskillnaden mellan varmt objekt och förhållandevis kallt vatten tydligt syns. Likväl syns besättningen på segelbåtar tydligt även om motorn inte är i gång. Även sjömärken och öar syns eftersom de ofta har en annan temperatur än omgivande vatten och luft och reflekterar olika mycket värme.

Testet
Testet skedde vid vattnet en snöig dag strax före första advent. Människor syns tydligt, liksom varma bilar. En mås som simmade i vattnet syntes på 50 meter. Jag provade att hålla min hand mot en trädstam i 10 sekunder och handavtrycket syntes tydligt i kameran. Ju större temperaturskillnad desto tydligare blir bilden – även träd och hus syns, även om en nattkikare skulle vara tydligare. Däremot kan man inte se genom fönsterrutor utan man ser sin egen värmereflektion, vilket innebär att man inte kan stå inne i styrhytten utan måste stå utomhus. Enheten är tillräckligt lätt för att man inte ska tröttas i första taget. Med bara fem knappar är den också lätt att sköta. Med nästa modell går det att ta bilder och filma video. Jag var riktigt fascinerad över hur tydlig bilden blir när man ser en varm människa röra sig en bra bit bort. Jag kunde dock inte avgöra hur långt bort en människa kan ses eftersom det var för många störkällor.

Jag har tidigare testat nattkikare och kan se när de kommer till användning när man ska förtöja i en mörk naturhamn. Men jag är likväl imponerad över vad man kan se med värmekameran – som aktiv sjöräddare tycker jag att alla Sjöräddningssällskapets båtar borde ha en ombord.

Tekniska fakta
FLIR HM-224 värmekamera är IP67-klassad (damm och vattensäker) och flyter i vatten. Klarar 1 meters fall på betong. Linsen har 24° bildvinkel, en digital 2 x zoom, upplösningen i skärmen är 240 x 180 pixlar. En person som flyter i vattnet ska kunna indikeras på 450 meters håll i sval väderlek. Handtag på båda sidor gör det möjligt att välja höger eller vänster hand – eller båda om det gungar på havet.
Batteritid påslagen är 5 timmar (med NiMH-batterier). Men det går även att köra den på vanliga batterier eller med en laddarsladd till båtens batterier om man skulle få urladdade batterier i kameran.

Sammanfattning: En inte helt nödvändigt tillbehör för fritidsbåtsägaren, men ett fantastiskt redskap för sjöräddningen. Betyget 4 går till den användbarheten. Sannolikt går den ner i pris i framtiden, så den kan bli vanligare även på fritidsbåtar. För visst finns det användningsområden.

Betyg: fyra av fem stjärnor
Pris: ca 29 000 kronor
Mer info: www.marinplus.se eller www.flir.com

/Micke W

En kommentar »

  • Lasse skriver:

    29 lakan stoppar i alla fall mig tills vidare från att införskaffa denna läckra godisbit.

    Men jag vill tipsa om att en vanlig marinkikare (ju högre kvalitet, dess bättre) ofta fungerar utmärkt i mörker, eller åtminstone halvmörker. Testa själv, man blir förvånad!

    Det är viktigt för funktionen att det är en kikare med stor linsöppning, som t ex 50 mm i en normal marinkikare. Är förstoringen för stor minskar ljuset, så den vanliga 7×50-kikaren är nog den bästa kompromissen. Den är bra på dagen också. Med fördel är den utrustad med inbyggd kompass. Argumenten för detta är värt en annan artikel.