Sjöhistoriska museet vill uppmärksamma välbevarade, kulturhistoriskt intressanta båtar genom att k-märka dem. I dag har över 150 båtar i 16 av landets 21 län fått märkningen. De äldre fritidsbåtarna är en viktig del av det flytande ..." /> K-märk din fritidsbåt | På Kryss K-märk din fritidsbåt | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

K-märk din fritidsbåt

24 mars, 2020 – 14.42 Kommentarer inaktiverade för K-märk din fritidsbåt
K-märk din fritidsbåt

Sjöhistoriska museet vill uppmärksamma välbevarade, kulturhistoriskt intressanta båtar genom att k-märka dem. I dag har över 150 båtar i 16 av landets 21 län fått märkningen.

De äldre fritidsbåtarna är en viktig del av det flytande kulturarvet.  Syftet med k-märkningen är både att öka kunskapen om båtarna och att ge bättre förutsättningar för att bevara och använda dem.

För att bli k-märkt ska båten bland annat vara byggd som en fritidsbåt, antingen i Sverige eller ritad av en svensk båtkonstruktör, före 1965. Båten ska också ha en väldokumenterad historik och vara i gott, sjövärdigt skick vid ansökan.

Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM, hoppas att k-märkta båtar i framtiden ska kunna få olika förmåner av till exempel hamnar, kanaler, båtklubbar, varv med flera både för att synliggöra kulturarvet och göra det enklare att använda det.

 

sjohistoriska.se kan du läsa mer om hur du ansöker om k-märkning av din fritidsbåt. Sista ansökningsdag för beslut under våren är 30 april.