Efter två års arbete har Kalmar skärgård fått ett nytt, modernt sjökort som täcker hela området och 2021 kommer sjökortet att finnas även digitalt. Segelsällskapet Vikingarna Kalmars projektgrupp bestående av åtta personer har ideellt lagt ner ..." /> Kalmar får nytt sjökort efter 160 år | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Kalmar får nytt sjökort efter 160 år | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Kalmar får nytt sjökort efter 160 år

10 september 2020 – 09:09 En kommentar
Kalmar får nytt sjökort efter 160 år

Efter två års arbete har Kalmar skärgård fått ett nytt, modernt sjökort som täcker hela området och 2021 kommer sjökortet att finnas även digitalt.

Segelsällskapet Vikingarna Kalmars projektgrupp bestående av åtta personer har ideellt lagt ner runt 600 timmar på att utföra det praktiska arbetet med lodning i området för sjökorten. Företaget Hydrographica, som är specialiserade på storskaliga sjökort, har framställt korten och Segelsällskapet Vikingarna Kalmar har gjort lodningarna efter en två dagars utbildning för att både få den speciella kunskap som krävs och lära sig  den utrustning som använts. Utan ekonomiska bidrag från Kalmar kommun, som också har satt ut samtliga sjömärken, hade projektet inte kunnat genomföras.

Ola Bengtsson, ordförande för Segelsällskapet, säger till SVT Nyheter Småland att hela området nu är flygfotat och att även områden som man tidigare inte vågat ge sig in i har dokumenterats.
– Vi har mätt djup eftersom folk har gått på grund på grund av att det var så dåligt djupmätt. Det har inte gjorts på 160 år och på den tiden användes ekor.

Sjömätningen har gjorts i  Västra sjön från T-bryggan ner till Bottorps hamn ut till farleden i sundet och Stensölandets utsida och resulterat i väl utpekade leder.
– Nu kan kommunen skylta med en riktig skärgård, säger Ola.

En kommentar »