Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Kinas mesta långseglare försvunnen

2 november, 2016 – 11.30 Kommentarer inaktiverade för Kinas mesta långseglare försvunnen

Kinas mest kända seglare, Guo Chuan, är troligen död efter att ha fallit överbord utan flytväst under ett rekordförsök över Stilla havet.

Guo Chuan är den i särklass mest kända seglaren i Kina. Han var förste kines att segla jorden runt solo och har bland annat varit skeppare på den snabbaste segelbåten genom Nordvästpassagen. Kinas största tevekanal, statliga CCTV, har rapporterat om 51-åringens rekordförsök för en miljardpublik genom åren. Rapporteringen har delvis varit felaktig, bland annat uppgavs seglatsen genom Nordostpassagen varit den första, men Chuan har tack vare uppmärksamheten blivit en pionjär för segling som sport och fritidsnöje i Kina.
Men Chuans senaste rekordförsök slutade i en katastrof. Planen var att segla från San Francisco till Kina, men tisdagen den 25:e oktober tappade landteamet kontakten med soloseglaren och några dagar senare hittades hans 30-meterstrimaran tom närmare 500 sjömil nordväst om Hawaii. Ett amerikanskt hangarfartyg fann båten och lät undersöka den och beslå seglen. Ett försegel släpade delvis i vattnet på styrbord sida. Alla tre rullsegel på förstagen var inrullade att döma av flottans bilder.

Guo Chuan

Efter ett misslyckat försök att sätta ombord en ytbärgare med helikopter använde US Navy istället en rib som kunde borda trimaranen. Ombord fanns soloseglarens flytväst.

Ombord fanns också soloseglarens personliga flytväst. Under helgen avbröts amerikanska myndigheter sökningarna med flygplan och fartyg eftersom man antog att chansen för överlevnad var obefintlig.

Landteamet och kinesiska myndigheter och enskilda båtar har fortsatt sökandet utan resultat.

Att döma av segelsättningen på den funna katamaranen tror landteamet att Guo Chuan föll överbord i samband med att han försökte minska segelytan inför natten.

LÄS MER: Snabbaste seglatsen i Vegas kölvatten [pakryss.se 18 september, 2015]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , ,