Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Kjell avbryter nonstop-försök

9 oktober 2018 – 10:04 5 kommentarer

Kjell Litwin som befinner sig mellan Sydafrika och Australien i södra Indiska oceanen planerar att avbryta sin nonstop-segling. Båten har en oväntat kraftig påväxt som sänker farten.

Efter att Kjell Litwin i slutet av september fick 20 liter vatten från en annan soloseglare har han sakta men säkert samlat regnvatten ombord på sin Vagabond 31, Selene. Men under de senaste veckorna har han märkt att båten inte rör sig som vanligt i vattnet. Efter en kontroll med video under båten framgick det att långhalsingar, ett kräftdjur som är nära släkt med havstulpaner, täcker hela skrovet och rodret. Kjell hade målat med en bottenfärg som innehöll gift, men den hade ”några år på nacken” och har uppenbarligen inte fungerat. Det kalla vattnet och att sjön sannolikt aldrig är stilla än på många månader gör att Kjell bedömer att han inte kan dyka och rengöra skrovet under färden. Istället planerar Kjell att gå in till Hobart och ta upp båten för rengöring och målning. Sedan, efter kompletterande bunkring, men så snart som möjligt, vill Kjell sedan fortsätta resan till Falmouth.
Samtidigt planerar Kjell att försöka bli av med beväxningen med hjälp av skrapning utan att lämna däck. Han har just nu drygt 3000 sjömil kvar till Tasmanien och märker tydligt den minskade farten på grund av långhalsingarnas ökade motstånd i vattnet. Tills vidare seglar Kjell vidare och samlar vatten, deciliter för deciliter, och hoppas på bättre vindar och mer nederbörd.

Så här har Kjell rapporterat till På Kryss de senaste dagarna (senaste rapporten överst):

Tisdag, 9 oktober:
Jag tror att vi alla har överskattat möjligheten med att samla regnvatten, åtminstone jag. Nu saxade segel med fart omkring 3 knop. Inget regn. Har ett mordvapen nu som kanske når långhalsarna bättre. Får prova vid nästa stiltje.

Måndag, 8 oktober:
En fin dag på havet. Förbrukar 0,5 l vatten per dygn och det fungerar bra. Fick en liter vid en skur igår. Tyvärr är farten lidande på grund av långhalsarna och till natten blir det stiltje igen. Efter Hobart fortsätter jag som planerat!

Är nyfiken på seglarna i GGR de måste ju också ha problem. Med en våtdräkt så går det ju att dyka o handskrapa men svårt när det hela tiden finns sjö

Lördag, 6 oktober:
Kommer att bryta i Hobart för rengöring av botten och ny giftfärg. Har videofilmat och botten är full av långhalsar. Har märkt tapp i fart framför allt vid motorgång (laddning av batterier) och självklart under segling där man alltid tror att trimmet är fel, när båten känns stum.
Känns bittert. Utmaningen låg i nonstop-delen. Nu känns det mer som en vanlig långsegling.

Tisdag, 2 oktober (kväll):
Just nu totalbleke. Driver med andra ord.

Tisdag, 2 oktober (förmiddag):
Hög sjö, svag vind. Haft bättre lägen… Seglarlivet ska inte vara lätt, men visst önskar jag mig laber vind akterifrån…

Måndag, 1 oktober:
Nu sitter jag fast i en rävsax. Vinden verkar mojna och sjöar från alla håll. Finns inte en chans att segla sig bort från det här just nu. Jag har samlat en liter regn = 2 extra dagars överlevnad. Skurarna är för korta och inte kraftiga nog. Mest dugg faktiskt.

Lördag, 29 september:
För att samla vatten använder jag en plastfilm, samma som till rutor i kapell. Den är 0,6 x 1,0 meter och u-formad med hjälp av 2 trälister. Nederkanten är fäst till en tratt som i sin tur är fäst till en 10-litersdunk. Den kan handhållas eller monteras fast vid undanvind. Den anordningen används vid hårdare vindar.
För övrigt har jag en konisk duk som spänns upp över sittbrunnen. Den fungerar endast när det inte blåser. Det vill säga hittills bara en gång och det var i Doldrums. Övrigt alltid hård vind vid regn. Samlade 3 liter igår, guld värt!

Vattenåtgången: Gröten gör jag på 3,5 dl vatten + 2 × 1 dl till dagens kafferanson. Totalt 5,5 dl per dygn. Enda mat som kräver vatten är spagettin. Använder havsvatten då. Har också pulvermaten Jake (en shake med kolhydrater och protein). För den krävs 4 dl vatten, men det blir en sats var tredje dag. Tas till muslin som är min dagliga lunch. Övrigt så är det vid bak som inte sker var dag.

Det kan bara bli bättre nu.

Fredag, 28 september:
Har idag samlat 3 l regnvatten i svaga (sällsynt) vindförhållanden. Hårda vindar är annars problemet.

/Kjell
redaktion@pakryss.se

LÄS MER: Kjell Litwin får hjälp med vatten från GGR-seglare  [ 27 september, 2018 ]

LÄS MER: Litwins position- och statusrapporter via Garmin Mapshare

LÄS MER: Om vattenhjälpen till Litwin på Golden Globe Race:s hemsida

litwin_9okt

 

, ,

5 kommentarer »

 • En hälsning från Kjell:
  ”Tackar för alla tips och kommentarer som enbart har varit positiva! När det gäller att samla regn så är inte samlandet i sig problemet utan att det helt enkelt inte regnar. När det regnar är det oftast dugg och under perioder om kortare än 5 minuter.
  Är dock tacksam för alla förslag. Själv ska jag montera en krage runt masten och försöka ta tillvara den mängd som rinner utefter maströret. Med en slang ner i en dunk så blir det självgående. Meddelar den dag det är testat. Kanske en flopp eller succé eller på svenska: lagom…
  Hälsar Kjell”
  (via redaktionen)

 • Lars Ljung skriver:

  Segla lite längre söderut, så får du bättre vind. Försök göra någon anordning så att du kan samla vatten i storseglet via en slang på ett lämpligt ställe.
  Lasse /SY Arianna

 • Scrubbis AB skriver:

  Heja och sponsra Kjell.
  Spännande färd och äventyr Kjell! Vi på Scrubbis känner mycket väl till ditt problem med påväxt på skrovet och att vilja rengöra skrovet från båten. Våra produkter löser just det problemet. Du kan använda vår skrovborste från båten och trycka ner skaftet och rengöringshuvudet under båten för att skrapa/borsta av beväxningen. Rengöringshuvudet flyter upp och trycker upp mot skrovet, vilket förenklar rengöringen.

  Med ett rent skrov håller du upp farten och kan fortsätta din non-stop färd :)

  Vi hejar på dig och vi vill sponsra dig och ditt äventyr med våra produkter. Vi kan flyga över produkter till en hamn/destination som du väljer. Vänligen ta kontakt med oss på info@scrubbis.se för mera detaljer.

  Bästa hälsningar
  /Scrubbis Team

 • Anders skriver:

  Håller tummarna för regn o medvind Kjelle. Kan vara värt att vända o offra några mil om det krävs för att samla vatten.

  /Anders
  SY Malala

 • Annelie Eberhardt skriver:

  Blir glad av såna som dig som tar steget och det viktigaste blir att samla vatten. Fler skulle nog må bra av att ställa existensen på sin yttersta spets.
  Önskar dig lycka till.
  Kram Annelie