Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Klassiker och Gretas segling bästa kortfilmerna


28 november, 2019 – 08.30 Kommentarer inaktiverade för Klassiker och Gretas segling bästa kortfilmerna


I en internationell tävling för kortfilmer om segling har vinnarna utsetts och filmerna kan ses på webben. Klassiska båtar och Gretas segling västerut finns bland vinnarna.

För tredje året i rad arrangeras Sailing Video Award som utser vinnare bland internationella bidrag från seglingsvärlden. Bland godbitarna från tidigare år skildras Clipper Races längsta ben i förra upplagan av havskappseglingen, för amatörbesättningar jorden runt, med bland andra Nikki Henderson som skeppare. Överfarten från Qingdao i Kina till Seattle innebar bland annat ihållande stormvindar och filmen lyckas fånga den grova sjön på bild.

North Pacific (med Robin Knox-Johnston och Nikki Henderson):

 

Årets upplaga av Sailing Video Award vanns av Manuel Llario, Spanien, med sin film från Puig Vela Clásica Regatta utanför Barcelona där svenska båtar deltar vissa år. Filmen fick utmärkelsen bland annat för att den både förmedlar känslan från segling med klassiska träbåtar och visar upp tekniken som krävs för att hantera båtarna.

Feel Traditional Sailing:

 

Ett särskilt pris fick Ricardo Pinto, Portugal, för sin kortfilm om Boris Herrmann och Pierre Casiraghi som var besättning när Greta Thunberg, hennes pappa Svante och den svenska filmaren Nathan Grossman (som tagit ombord-bilderna) seglade från England till USA tidigare i år. Filmen heter the Future is now och visar ombordbilder från Nathan Grossman I högre upplösning än vad som publicerats tidigare. En motivering till priset är att den skildrar den segling som drog till sig mest uppmärksamhet under hela året och nu endast är i konkurrens om uppmärksamheten med Gretas pågående segling med katamaranen La Vagabonde.

The future is now:

 

Publikpriset med cirka tjugotusen röstande vanns av José Cigarrán med filmen Homes e maquinas (Människor och maskiner) om de innovativa Sail GP-seglingarna som arrangeras bland annat i Cowes och Marseille.

Homes e maquianas:

 

Kortfilmstävlingens regler kräver att filmerna inte är längre än två minuter och ska handla om segling. Aktualitet premieras och de flesta filmer har en direkt koppling till kappsegling. Tävlingen den schweiziska banken Mirabaud som huvudsponsor.

LÄS MER: Sailing Video Award

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,