Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Video: familjen Vebers bästa långfärdstips

23 september, 2017 – 12.57 5 kommentarer

Barnfamiljen Veber är tillbaka i Sverige efter en sväng runt Atlanten. De lämnade Spanien för snart ett år sedan och har sedan dess korsat Atlanten till Karibien och sedan seglat hem till Skanör. Under hösten avslöjar familjen sina bästa långseglartips i en serie videoklipp via Pakryss.se.

Familjen Margareta, Thomas, Troels och Mathilda Veber har seglat en hel del i Sverige, men förra året gav de sig iväg på ett riktigt långfärdsäventyr över Atlanten. Pappa Thomas seglade först ner Allegro 30:an Anna-Lisa till Medelhavet där resten av familjen mönstrade på förra sommaren.
Målet för långseglingen var ön St Lucia i Karibien där Margareta och Thomas träffades för första gången. Seglingen har gått via bland annat Marocko, Kanarieöarna och Kap Verde innan överfarten till Tobago i södra Karibien. Efter flera strandhugg i den karibiska övärlden blev St Martin den sista ön innan hemfärden via Azorerna. I mitten av förra veckan seglade familjen in i hemmahamnen i Skanör en dimmig och ganska ruskig sommardag, och togs emot av hundratals vänner på piren.

I en serie videofilmer som kommer ut under sensommaren och hösten 2017 delar familjen med sig av sina bästa tips för en lyckad långfärd. Ett videotips i veckan publiceras om ämnen som skolgång, fiske och sjösjuka:

LÄS MER: Familjen Veber kastar loss mot Afrika [pakryss.se 30 augusti 2016]

LÄS MER: Familjen Vebers blogg: SY Anna-Lisa

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , ,

5 kommentarer »

  • Anders Olsson skriver:

    Så gammal jag är (70) så gläds jag så att se hur glädje, seriositet och lätthet präglar det material ni (hela familjen) delar med er av.
    //Anders

  • Redaktionen skriver:

    Hej Peter,
    Ja, det var inte alldeles självklart att vi skulle ha detta ämne i en video. Men rätt utfört är harpunering ett hållbart fiske utan risk att fånga något som man sedan inte äter upp. Ett egenhändigt tillverkat ljuster innebär heller inte risk för nedskräpning av lina eller tappat spö. Men självklart får man inte förstöra korall eller bryta mot de regler som gäller i det aktuella fiskevattnet.

    Ljustring är förbjudet i Sverige, men bedrevs när det var tillåtet från båt och ofta med lockande ljus under dygnets mörka timmar. Risken att skada fisk var då mycket stor. Istället för precision, som krävs vid fridykning med harpunspjut, var många hugg med breda ljuster den vanligaste tekniken vid ljusfiske.
    Att bärga krok- eller nätfångad fisk med huggkrok är tillåtet i Sverige, men allt fiske med ljuster eller ryck-krok är förbjudet.

    Johan Boström, redaktionen, På Kryss

  • Peter Hedström skriver:

    Harpunfiske är väl inget att rekommendera?!

  • Lotta skriver:

    Trevliga videosar, ser fram mot fler.

  • Linda Hammarberg skriver:

    Trevlig video och kloka bra tips! Ser framemot nästa.