Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Kommentar: Solglasögon på sjön

3 juli, 2010 – 08.21 Kommentarer inaktiverade för Kommentar: Solglasögon på sjön

En mycket bra artikel om slipade solglasögon.  Många gånger blir jag besviken när icke fackfolk skriver om produkter i min bransch. Men inte denna gång. Du har gjort bra en bra research och fått alla fakta rätt. Men några saker måste jag ju ändå få kommentera:

 Jag kan inte uttala mig om hur det fungerar i andra butiker men på mitt arbete kan vi slipa Polaroidglas, både enkelslipade och progressiva glas, i nästan alla oftalmiska (”vanliga glasögon”) bågar. Tyvärr går det inte att göra dem riktigt så välvda som vanliga solglasögon. Detta dels pga sliptekniska problem men även optiska då man får en mycket märkligt synupplevelse genom ett mycket välvt optiskt slipat glas. Detta beskrev du också i artikeln. Jag har inte haft möjligheten att besöka Sportoptik men brukar hänvisa kunder dit.

Polaroid fit-over som du har utanpå dina vanliga glasögon finns i många varianter och är försedda med en snodd som du kan dra åt i nacken. De är förvånande lätta.

Linser behöver inte alls vara krångligt när man seglar. Det är enkelt att ha en god hygien med hjälp av handsprit. Idag finns det ett stort utbud av både endagslinser och silikon-hydrogels godkända för dygnet runt bärande. Själv har jag multifokala linser dygnet runt som ger mig god syn på både sjömärken långt borta och små detaljer i sjökortet. Den stora fördelen med linser är friheten, bra syn i alla blickriktningar och möjligheten att ha vanliga solglasögon.

Stina Lönn, seglare och optiker

Läs mer om utanpåsolglasögon