Regeringen går vidare med förslaget att polisen och kustbevakningen ska kunna dra in förarbevis för vattenskoter på plats. Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger att lagförslaget är det sista steget för att sätta stopp för vårdslöst vattenskoteråkande.  – Nu ..." /> Körkort för vattenskoter kan dras in på plats | På Kryss Körkort för vattenskoter kan dras in på plats | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Körkort för vattenskoter kan dras in på plats

8 februari, 2022 – 10.26 En kommentar
Bild: Adobe Crok Photography

Regeringen går vidare med förslaget att polisen och kustbevakningen ska kunna dra in förarbevis för vattenskoter på plats.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger att lagförslaget är det sista steget för att sätta stopp för vårdslöst vattenskoteråkande. 

– Nu kan vi slutföra det som jag påbörjade för något år sedan när jag sade att det är slutlekt. På det här sättet så kan vi stoppa vårdslöst vattenskoteråkande och samtidigt se till att de som sköter sig kan göra det utan att bli misstänkliggjorda för att störa sommarfriden, säger Tomas Eneroth (S) till TT. 

Regeringen föreslog i höstas att det kommande kravet på förarbevis för vattenskoter, som börjar gälla den 1 maj, ska kompletteras med möjlighet för polisen och kustbevakningen att dra in förarbeviset på plats om det finns sannolika skäl för att anta att Transportstyrelsen kommer att återkalla det. 

Förslaget skickades ut på remiss, och på torsdagen går regeringen vidare med förslaget till Lagrådet. Regeringen föreslog inledningsvis att lagen om att kunna dra in förarbeviset ska börja gälla den 1 maj, men har därefter flyttat fram datumet till den 15 maj, det vill säga drygt två veckor efter det att lagen om vattenskoterförarbevis träder i kraft.

Flera lagändringar har gjorts på området under den senaste mandatperioden. Sedan 2019 måste personer som kör vattenskoter vara minst 15 år, och sedan i somras kan polisen även bötfälla den som kör vattenskoter på ett onödigt störande sätt.

En kommentar »