Hem » Nyheter

Nyheter

Kors vad det vimlar av vimplar i dag, ..

5 juni, 2010 – 08.37 Kommentarer inaktiverade för Kors vad det vimlar av vimplar i dag, ..

24-timmarsvimpeln

…är det kappsegling? Ja, det är det! I dag vimlar det av orange vimplar på havet, det är Kryssarklubbens 24-timmarsseglingar som seglas på flera ställen längs våra kuster. Några går i mål i eftermiddag efter att ha seglat 24, 48, 72, 96 eller kanske 120 timmar i sträck, några går i mål i morgon klockan 12. I några av Kryssarklubbens kretsar seglas samma tävling nästa helg.

Om du varit på havet någonstans längs våra kuster under den gångna veckan kanske du sett en och annan båt med en orange vimpel i akterstaget, som helt plötsligt slår och går tillbaka samma väg som de kom. Samma segelbåt kanske dyker upp senare under din seglats från sidan, eller rakt framifrån med du stävar mot ditt mål. Den båten seglar 24-timmars, men du vet inte hur lång tid som den har varit på havet, det kan vara allt från 24 till 120-timmar. De som seglar 120-timmars och går i mål i dag lördag, de har varit på havet sedan måndag 31 maj på eftermiddagen.

12-timmars uppvärmning
Hur ofta är du ute och seglar mer än 12 timmar i sträck? Det finns det man kan kalla en uppvärmningssegling inför att segla 24-timmars, och det är 12-timmars, speciellt om du brukar segla max 5-6 timmar per dag på dina vanliga sommarseglingar. 12-timmars vårsegling seglas i några av kretsarna helgen innan 24-timmars har sin målgång, andra seglar samma helg. Under 12-timmars har du chansen att testa båten och även besättningen inför säsongen, och får direkt kvitto på om du måste laga eller justera något på båten. Prövar du din första 12-timmars till hösten, får du kanske blodad tand och vill prova på 24-timmars nästa vår. Det är nämligen smart att segla din första 24-timmars på våren, det är mörkt betydligt kortare tid då, än vad det är under höstseglingen.

Vad är då 24-timmarsseglingarna för något?
Det samlade begreppet för allt mellan 12 till 120 timmars är 24-timmars, vilket är en distanssegling i syfte att segla så långt som möjligt inom en vald tidsperiod. Du lägger själv upp din segling med hänsyn till din båts egenskaper, besättningens förmåga och väderleksutsikterna. Banan består av ett stort antal rundningspunkter i naturen inomskärs och till havs. Du väljer själv under seglingen vilka punkter som skall rundas enligt givna regler. Ni för loggbok ombord, och antecknar egna rundningar av punkterna, och andra deltagande båtar som ni mötet. Din utmaning är att båten måste vara tillbaks vid startplatsen inom den seglingsperiod, som du har valt i förväg. Kommer du för sent i mål får du ett avdrag. Under hela seglingen ska båten vara under gång för segel, och gott sjömanskap är det viktigaste. Besättningen och båten ställs inför nya utmaningar, allt från att planera seglingen så att ni helst inte behöver kryssa någon gång under seglingen, navigering i mörker till matlagning under gång.
Verkar det spännande, gå in här och läs mer om hur du seglar 24-timmars, och fundera på om du kanske skall vara med på höstens 12 eller 24-timmars.

/Stina Jansson