Västerås stad har under flera år arbetat för att få bort giftiga båtbottenfärger i Mälaren. Nytt inför årets båtsäsong är att staden bjuder på en mätning per båt för båtägare som hyr plats i någon av ..." /> Kostnadsfri XRF-mätning av båtbotten i Västerås | På Kryss Kostnadsfri XRF-mätning av båtbotten i Västerås | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Kostnadsfri XRF-mätning av båtbotten i Västerås

27 mars, 2023 – 14.50 En kommentar
Kostnadsfri XRF-mätning av båtbotten i Västerås

Västerås stad har under flera år arbetat för att få bort giftiga båtbottenfärger i Mälaren. Nytt inför årets båtsäsong är att staden bjuder på en mätning per båt för båtägare som hyr plats i någon av Västerås stads fritidsbåtshamnar. Erbjudandet börjar att gälla den 3 april.

Sedan 2020 finns en båtbottentvätt i Västerås, där båtägare kan tvätta sin båt om den har giftfri båtbotten. Är man osäker på vilket slags färg båten är målad med kan man göra en XRF-mätning.

– Vi gör den här satsningen för att få bort de här gifterna från vårt dricksvatten. Vi har gjort cirka 200 mätningar hittills och vi hoppas att vårt erbjudande ska göra att fler vill mäta sin båtbotten, säger Mattias Dahlberg, t f avdelningschef på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen.

Som fritidsbåtsägare finns det mycket man kan göra för att både ta hand om sin båt och samtidigt skydda känsliga insjöar och hav. I Mälaren och andra insjöar får man använda insjöfärg, men inte väst- och ostkustfärg som innehåller biocider. Ett alternativ är att låta båtbotten vara omålad.

Den som har en båt med giftfri båtbotten kan under båtsäsongen tvätta den i Kraftverkshamnen. För att få använda båtbottentvätten ska båten uppfylla gränsvärdena för biocidfri båtbotten. En godkänd XRF-mätning är ett enkelt sätt att visa att en båt uppfyller kraven. 

Läs mer om hur du bokar XRF-mätning, båtbottentvätt och prenumererar på båtlivsrelaterade nyheter.

Fakta om XRF-mätning

Att mäta båtbotten med ett XRF-instrument är ett enkelt sätt för att snabbt få reda på vilka metaller som finns på skrovet.
• XRF, en förkortning av X-Ray Fluorescence eller röntgenfluorescensteknik, är en analysmetod för snabb upptäckt av tungmetaller.
• Vid mätning av båtskrov visar resultatet halten av utvalda metaller, oftast tenn (Sn), koppar (Cu), zink (Zn) och bly (Pb). Resultatet kan sedan användas som indikation för att se om det finns höga eller låga halter av biocider på skrovet.
• För båtar med hemmahamn i Mälaren har följande rådgivande referensvärden för sanering tagits fram:
◦ Tenn ≥ 100 ug/cm2
◦ Koppar ≥ 1000 ug/cm2
• En XRF-mätning kostar i vanliga fall 500 kronor.
• Västerås stad ingår med andra aktörer i ett samarbete med Chalmers tekniska högskola, för att kontinuerligt utveckla kunskap och mätteknik.

Bildtext: Östmälarstrand hamn Västerås.

En kommentar »

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar