Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Kryssarklubbare snabbast i 30-årsjubilerande ARC

11 december, 2015 – 06.12 Kommentarer inaktiverade för Kryssarklubbare snabbast i 30-årsjubilerande ARC

1986 startade långseglargurun Jimmy Cornell den populära eskaderseglingen ARC från Gran Canaria till Saint Lucia. En av de som var med redan första året är kryssarklubbaren Pekka Karlsson. I år ställde han upp igen, och vann – med samma båt som för 30 år sedan!

Corona Aq

Pekka och Barbro Karlsson med vännen Tomas ombord på Corona Aq efter målgång i St Lucia i 30:e upplagan av ARC.

Pekka Karlsson var en av de som bestämde sig för att göra Jimmy Cornell sällskap när första ARC-eskadern, Atlantic Rally for Cruisers, gick av stapeln 1986. Sedan dess har Pekka och hans fru Barbro hunnit med ytterligare tre vändor till Karibien med samma båt, Laurin 32:an Corona Aq.

För sju år sedan avseglade Pekka och Barbro från Sverige för sista gången. De båda betraktar numera Las Palmas som sin nya hemmahamn. Det betyder inte att de har slutat segla. Tvärtom. Pekka, som hunnit fylla 75 år, var inte sen att tacka ja när de blev inbjudna att delta i ARCs 30-årsjubileum. Men den här gången valde de att ansluta sig till ARC+, den allt större skara båtar som väljer den sydligare rutten via Mindelo på Kap Verdeöarna.

Den 8:e november bar det av från Las Palmas, två veckor före resten av flottan som seglar direkt till Karibien. Första etappen bjöd på varierande vindar, och Pekka med besättning fick nöja sig med en tredjeplats. Men längre söderut stabiliserades vindarna, och redan 15 dygn efter flottan lämnat Mindelo kunde den 50 år gamla Corona Aq segla in Rodney Bay på Saint Lucia som den snabbaste båten i hela C-klassen.

Pekka Larsson

Pekka Larsson vid starten från Las Palmas.

Totalt 14 båtar deltog i samma klass som Corona Aq, de flesta betydligt större än Laurin 32:an. En fantastisk prestation.
– Arvid Laurin vänder sig nog i graven, var Barbros kommentar när de några dagar senare uppmärksammats med ett extra hederspris och välförtjänta applåder vid prisutdelningen i Rodney Bay.

Alla de 64 båtar som avseglade samtidigt som Corona Aq har nu kommit fram till Saint Lucia. Medan de som startade senare för att segla direkt till Karibien fortfarande är på väg. Totalt är det 260 båtar som deltar i årets ARC, vilket är fler än någonsin tidigare. Rekordmånga är också de svenska båtarna. 26 stycken.

World Cruising Clubs webbsida kan du se vilka båtar som är med, och hur långt de har kommit: worldcruising.com/arc/

Linda Hammarberg
redaktion@pakryss.se

, , ,