Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Kustbevakningen på plats på Lesbos

2 oktober, 2015 – 10.01 Kommentarer inaktiverade för Kustbevakningen på plats på Lesbos

KBV477Kustbevakningen ingår från och med torsdag i Frontex Operation Poseidon i Grekland. Med patrullbåten KBV 477 bidrar Kustbevakningen till att rädda liv till havs och till att stärka den grekiska gränsövervakningen.

Under perioden 1 oktober till 19 december ingår KBV 477 med besättningar i Frontex Operation Poseidon. Med Lesbos som bas kommer Kustbevakningen att patrullera havet och gränsen mellan Grekland och Turkiet för att i god tid upptäcka människor som korsar gränsen och se till att de kommer iland.

– Nu inleds vårt arbete och bidrag i Operation Poseidon. Vi har förberett oss väl, men vet samtidigt att situationen är annorlunda jämfört med vår tidigare insats i havet mellan Italien och Libyen. Nu handlar det mer om skärgårdsmiljö, korta avstånd mellan Turkiet och Grekland, mindre men fler båtar som transporterar migranter. Det som förenar uppdragen är mötena med människor på flykt och i nöd, samt kravet på uthållighet och yrkesskicklighet på vår besättning, säger Kenneth Neijnes, operativt ansvarig för Kustbevakningens insats.

– Genom en effektiv gränsövervakning kan människor få den hjälp de behöver och har rätt till, exempelvis som att få sin asylrätt prövad. De som når grekiskt vatten förs samtliga till Grekland och grekiska myndigheter och hjälporganisationer, säger Kenneth Neijnes, operativt ansvarig för Kustbevakningens insats.

Operation Poseidon är en EU-gemensam insats i Grekland, som leds av grekiska myndigheter och koordineras av Frontex, EU:s byrå för gränsövervakning. Kustbevakningen deltar på samma sätt som under sommaren med KBV 001 Poseidon i Operation Triton i Italien. KBV 477 finns på plats i Grekland till och med 19 december.

KBV 477 kommer att ha en besättning bestående av tre svenska kustbevakare och en grekisk, en Liaison Officer. KBV 477 är en större ribb-båt med goda sjöegenskaper och fartresurser. Båten ingår i en serie av fyra som är framtagna för gränskontroll till sjöss och delfinansierade av EU:s gränsfond.

Antalet migranter mellan Turkiet och Grekland har ökat kraftigt i år. Frontex Operation Poseidon syftar till att stödja Grekland i att upprätthålla sin yttre gräns och upptäcka dem som tar sig över gränsen.

Regeringen fattade 30 april beslut om att Kustbevakningen får bidra i Frontex operationer med flygplan, fartyg, båtar och personal. KBV 001 Poseidon tjänstgjorde i Operation Triton från 1 juni till 31 augusti. Förhandlingar pågår även med Frontex om ett nytt deltagande för Kustbevakningsflyget vilket i så fall väntas äga rum i början av 2016.

redaktion@pakryss.se

, ,