Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Kustbevakningen på väg mot Medelhavet

21 maj, 2015 – 06.39 Kommentarer inaktiverade för Kustbevakningen på väg mot Medelhavet

KBV001Poseidon1KBV 001 Poseidon lämnade på onsdag eftermiddag sin hemmahamn i Göteborg och styrde mot Medelhavet. Under tre månader ska fartyget delta i en operation för att hjälpa båtflyktingar.
– Det här är en otroligt viktig insats, det handlar om att rädda liv, säger Peo Allard, befälhavare ombord på KBV 001 Poseidon.

Nu väntar en tio dagar lång resa ner till Medelhavet. Insatsen är den första där Kustbevakningen har ett fartyg på plats. Tidigare har man deltagit med spaningsflyg för att lokalisera båtar i sjönöd på Medelhavet. I vanliga fall består KBV 001 Poseidons främsta uppgifter av fiskerikontroller och oljesanering. Men nu är alltså uppdraget att rädda människoliv. Totalt kommer cirka 45 svenska besättningsmän att delta under operationen.

– Vi tror att vi kommer att möta kvinnor och män och barn i små, otillräckliga båtar. Jag tror att ett sådant här uppdrag ger en inre glädje, att kunna hjälpa människor, säger befälhavare Peo Allard.

Regeringen fattade den 30 april beslutet att Kustbevakningen får ställa fartyg, båtar, flyg och personal till förfogande för Frontex insatser i Medelhavet. Inrikesminister Anders Ygeman fanns också på plats för att vinka av Poseidon.

– Det här är en ganska stolt dag för regeringen. Vi fattar många beslut i regeringen men få som faktiskt gör en konkret skillnad för människoliv så som denna gör, säger han.

Fartyget har de senaste dagarna förberetts för uppdraget och kompletterats med utrustning som ska underlätta för många människor ombord samtidigt.

Från den 1 juni till den 31 augusti ingår KBV 001 i den av Frontex samordnade Operation Triton, en gränsövervakande operation där de flesta insatserna övergår i rena sjöräddningar. KBV 001 är ett av de tre största fartygen i Kustbevakningen, och har rätt storlek för ett sådant här uppdrag. Till vardags patrullerar fartygen utmed den svenska kusten med ständig beredskap för miljöräddning, nödbogsering, storskalig brandbekämpning och nödevakuering. Två systerfartyg finns kvar i Sverige under sommaren: KBV 003 Amfitrite med placering i Karlskrona som är i tjänst hela sommaren och KBV 002 Triton med placering i Slite.

Kim Nordlund
redaktion@pakryss.se

, ,