Hem » Nyheter

Nyheter

Kustbevakningen till Medelhavet

27 januari, 2014 – 14.07 Kommentarer inaktiverade för Kustbevakningen till Medelhavet

Kustbevakningens flyg Kos 2009_mindre_NYI december beslutade regeringen att Kustbevakningen får ställa ett av sina sjöövervakningsflygplan med personal till Frontexs (EU:s gemensamma byrå för gränskontroll) förfogande i Medelhavet. Syftet är att rädda liv. Innan man fattar ett definitivt beslut ska kustbevakningen gå igenom förutsättningarna för deltagandet.

Insatsen får pågå högst en månad under perioden januari till april 2014. Tanken är att kustbevakningen ska hjälpa till att upptäcka fartyg som befinner sig i sjönöd eller som riskerar att hamna i en nödsituation. Informationen ska sedan vidarebefordras så att fartygen får det stöd och den hjälp de behöver.

Försvarsminister Karin Enström säger i ett pressmeddelande att kustbevakningens flygplan kan göra skillnad. Flygplanet har väldigt god förmåga att på hög höjd täcka stora områden och upptäcka små fartyg till sjöss.

Kustbevakningen har tidigare deltagit i liknande insatser i Medelhavet 2009 och 2010 samt två gånger i operation Atalanta utanför Somalias kust. Kustbevakningsflyget genomför regelbundet även internationell fiskekontrollövervakning i Nordostatlanten och miljöövervakningsuppdrag i Nordsjön.