Ett högtryck som växer in söderifrån och ett lågtryck över Atlanten bjuder tillsammans på en försmak av sommaren lagom till långhelgen. Samtidigt når de globala temperaturerna oroväckande höga nivåer." /> Långhelg med försmak av sommaren! | På Kryss Långhelg med försmak av sommaren! – På Kryss
Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Långhelg med försmak av sommaren!

4 maj, 2016 – 14.26 Kommentarer inaktiverade för Långhelg med försmak av sommaren!
SMHI

Ett högtryck som växer in söderifrån och ett lågtryck över Atlanten bjuder tillsammans på en försmak av sommaren lagom till långhelgen. Samtidigt når de globala temperaturerna oroväckande höga nivåer.

Två stora vädersystem dominerar väderläget över större delen av Sverige de närmaste dagarna. Dels ett stort lågtrycksområde på Atlanten med centrum kring Island, dels ett högtryck som växer in från kontinenten. Mellan de två trycksystemen kommer sydliga och sydvästliga luftströmmar att föra med sig varm luft upp till stora delar av Sverige. SMHI går så långt att de vågar lova ”en ordentlig försmak av sommaren”. Temperaturen väntas nå en bit över 20 grader i delar av landet.
För den som ska ut på sjön är det inte en en enda kulingvaring utfärdad längs hela långa kusten och god sikt eller mest god sikt som väntar de närmaste dagarna.

Högtrycket som växer in från syd förväntas fortsätta att ha inflytande över delar av Sverige i nästa vecka. En del av den varma luften blir kvar över åtminstone södra halvan av landet. Samtidigt kan lågtryck från kontinenten börjar röra sig upp med nederbörd mot södra Sverige.

Men nyheter om fint väder är inte alltid bara positivt. Nasainstitutet Goddard Institute for Space Studies, Giss, konstaterade nyligen att den globala uppvärmningen fortsätter och i kombination med en osedvanligt kraftig El Niño lett till att de globala temperaturerna nått nya rekordnivåer. Prognosen för 2016 är enligt Giss att temperaturen kommer att vara 1,15°-1,45° högre än snittet för tiden före industriåldern. Både 2014 och 2015 var rekordvarma år globalt men det har aldrig tidigare uppmätts tre på varandra följande år med rekordtemperaturer. I år kan bli första gången.

LÄNK: SMHI:s sjöväderprognos

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,