Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Långtidstest båttäckning

5 mars, 2011 – 08.29 Kommentarer inaktiverade för Långtidstest båttäckning

Kryssarklubbsmedlemmen Lars Kjellberg har under några år testat fram en båttäckning som han sedan i höstas säljer på marknaden under namnet EasyTec. Det är en minimal konstruktion med ett antal skarvbara plaströr som sitter i en sydd ficka i takåsen. Lätt att resa och verkar vid pass halva vintern fungera mycket väl ute på de två testbåtar, en daycruiser motorbåt och en segelbåt, vi har placerade på två olika båtklubbar.

Vi har införskaffat två nya täckningar till båtarna för att långtidstesta dem över vintern. Resultatet kommer i höst lagom till uppläggningen, men redan nu de första dagarna i mars under en tämligen snörik vinter, som däremot inte bjudit på några kraftigare vindar, har de nya täckningarna klarat sig utmärkt. Hela paketet står på båten och behöver ingen förankring i marken.

De största fördelarna med EasyTec är att den är lätt att sätta ihop och sätta på plats på båtarna – det tog bara en dryg halvtimme att skarva ihop rören – trots att det var en del längdanpassningar med hjälp av såg för takåsrör och stödben.

För att skapa stabilitet åt takbågen använder man ett eller flera stödbenspar som håller upp takåsen. S-krokar som krokas fast på pulpit eller i knapar bildar ändpunkter på takåsröret. Allt är en smula flexibelt och bör tåla även hårda vindar eftersom det är lite eftergivligt utan att presenningen fladdrar.

En fördel med EasyTec är det ganska låga priset (från 1000 kr för en liten motorbåt upp till 2400 för en båt 7-9 meter), den hyggligt kraftiga 220 grams presenningen och att den packar ihop sig till ett tämligen litet paket när man behöver stuva undan den för sommaren.

Till hösten 2011 återkommer vi till hela testet och en steg-för-steganvisning hur det gick till när vi reste täckningarna på de två båtarna.