Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Lättare ladda längs Göta kanal

8 oktober, 2019 – 14.10 En kommentar

Det ska bli lättare att ladda eldrivna båtar längs Göta kanal och den första eldrivna hyrbåten med kabin är tillgänglig att boka.

Eldrivna båtar passar utmärkt för kanaler där det sällan är långt till möjlighet att ladda. På kanaler världen över byggs laddningsmöjligheterna ut och på vissa håll främjas eldrift på andra sätt. Exempelvis förbjuds förbränningsmotorer för båtarna i Amsterdams kanaler 2025.

På Göta kanal finns i dag vanliga laddstolpar för fritidsbåtar i alla hamnar och eluttag för de flesta båtplatser som tillhör Göta kanalbolaget, men planer finns för att bygga ut möjligheterna, enligt vd:n Roger Altsäter som hoppas att antalet elbåtar ökar.
– Vi kommer att bygga ut infrastrukturen för elbåtar i form av antal laddmöjligheter, kapacitet och tillgänglighet, säger Roger Altsäter.

Kanalbolaget har nu lagt till en eldriven kabinbåt till sin hyrflotta på sammanlagt sju båtar. Caspian af Vadstena är en Naviga Nordica T 40 med en elmotor på 20 kW. Elbåten rymmer fyra kabiner, tio sängplatser, två toaletter, en dusch, två styrplatser, pentry och en stor flybridge.
– När vi hyr ut båten reserverar vi också plats i varje natthamn för att garantera laddning, säger Roger Altsäter.

Göta kanal håller öppet från och med den 4 maj till den sista september nästa år.

Göta kanal

I dag finns eluttag för de flesta båtplatser längs Göta kanal. Bild: Göran Billeson

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,

En kommentar »

  • Thomas Nimbus skriver:

    Jo, det stämmer att det finns möjlighet att få landström längs Göta Kanal, men ”bara” 6 amp, och det räcker inte för att ladda batterier och få varmvatten i båten, man får välja, ström i batterierna eller varmt vatten. Lite dåligt kanske 2019?