Hem » Nyheter

Nyheter

Legendarisk yachtkonstruktörs verk på Sjöhistoriska i sommar

27 april, 2013 – 09.00 Kommentarer inaktiverade för Legendarisk yachtkonstruktörs verk på Sjöhistoriska i sommar

Peter-NorlinPeter Norlin var Sveriges mest framträdande yachtkonstruktör någonsin. I sommar kommer hans livsverk att uppmärksammas med utställningen Rena linjer, ren segling på Sjöhistoriska museet.

När Peter Norlin gick bort i december 2012 innebar det slutet på ett enastående kapitel inom svensk yachtkonstruktion. Hans båtar har byggts i omkring 10 000 exemplar. På sommarens utställning visas Peter Norlins hela spektrum av segelbåtar: den långa raden av hans internationellt segerrika havskryssare; alla 6:or som under ett par decennier utmanade konstruktörens känsla och intellekt med intrikata skrovformer och kölar; 2,4:an som seglas på samma villkor oavsett fysiska förutsättningar och är en egen klass i Paralympics; de stora båtarna i America’s Cup och Whitbread Round The World Race och många andra.

Utställningen öppnar den 23 maj och under de första dagarna kommer legendariska ”ur”-Scampi, hembygget bakom Peter Norlins genombrott 1969, att stå uppställd framför Sjöhistoriska museet.

Peter Norlin var verksam in i det sista. Med datorn i sjuksängen avslutade han arbetet på en ny skärgårdskryssare av A22-typ. Ritningarna och en halvmodell kommer att visas på Sjöhistoriska museet. Peter Norlin föddes 1941 och blev 71 år.

Utställningen arrangeras av föreningen Veteranbåten i samarbete med Peter Norlins familj och Sjöhistoriska museet och visas fram till oktober 2013.

, ,