Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Leksakskepp seglade från Skottland till Norge

11 september, 2017 – 11.13 Kommentarer inaktiverade för Leksakskepp seglade från Skottland till Norge

Bröderna Ollie och Harry Fergusons Playmobil-båt har seglat från Skottland via Danmark och Sverige till Norge. Nu är det dags för Atlanten!

Föräldrarna till femårige Harry och storebror Ollie, åtta år, var oroliga för att bröderna skulle fastna framför skärmarna istället för att uppleva äventyr på riktigt. Bröderna fick göra en lista med hundra äventyr som de ville hinna med innan de blev vuxna.

Högt på pojkarnas lista stod att skicka en flaskpost till andra sidan havet från Skottlands östkust där de bor. Men istället för att skicka en flaska enades familjen om att en liten segelbåt skulle vara roligare. Sagt och gjort tog man brödernas Playmobil-skepp, skruvade fast en rejäl stålköl och förstärkte här och där. Testerna av farkosten i en hamnbassäng var framgångsrika och båten sjösattes i Peterhead i nordöstra Skottland i maj. Ombord fanns ett brev med uppmaningen till upphittaren att mejla en bild på båten och sjösätta båten igen för nya äventyr.
– Jag hoppades att båten i alla fall skulle komma en bit söderut och att Ollie och Harry skulle lära sig hur strömmarna går härutanför, säger brödernas pappa MacNeill Ferguson till På Kryss.

Bröderna Ollie och Harry förstärkte leksaks-skeppet innan sjösättning. BILD: FAMILJEN FERGUSON

Bröderna Ollie och Harry förstärkte leksaks-skeppet innan sjösättning. BILD: FAMILJEN FERGUSON

Ett norskt par hittade Adventure i Bohuslän och lagade seglen innan sjösättning i Skagerrak. BILD: Privat

Ett norskt seglande par hittade Adventure i Bohuslän och lagade seglen innan sjösättning i Skagerrak. BILD: Privat

Ett par månader senare hittade ett ungt par båten på danska västkusten.
– Ja, jag lärde mig också något nytt om Nordsjöns strömmar, skrattar pappa Ferguson.
Det danska paret sjösatte sedan båten i Kattegatt. Några veckor senare hittade ett par norska seglare den lilla båten som hade fastnat i drivved i Bohuslän. Norrmännen som själv var ute på långfärd med sin segelbåt reparerade Playmobil-skeppets segel och sjösatte farkosten från sin segelbåt i Skagerrak. Efter bara några dagar hittades båten på Oslofjorden och togs omhand.
När besättningen på segelfartyget Christian Radich hörde talas om det lilla systerfartygets äventyr erbjöd kapten Clas Jagdum assistans söderut. Planen är att sjösätta från Christian Radich mellan Kanarieöarna och Kap Verde.
– Då kommer både strömmarna och vindarna ge förutsättningar för att båten faktiskt kan ta sig till Amerika, säger Clas Jagdum till norska NRK.
I dagarna ger sig Christian Radich av och bröderna Ollie och Harry kanske kan se fram emot ett nytt livstecken från sitt skepp från andra sidan Atlanten om några månader.

Sedan sjösättningen av skeppet, som heter Adventure, har brödernas lista med äventyr vuxit till flera hundra punkter. Hittills har man hunnit hålla en vikingabegravning komplett med brinnande skepp, flugfiskat och skjuta pilbåge.
– Vi vill stärka våra barn med det här projektet och utsätta dem för hanterbara risker. Vi tror att det bygger självförtroendet och utvecklar kunskapen och respekten för verktygen som hjälper oss att genomföra de här utmaningarna, säger brödernas pappa MacNeill Ferguson till På Kryss.

LÄS MER: Familjens Facebooksida

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,