Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

17-åring seglar till Mauritius

5 oktober, 2011 – 16.18 Kommentarer inaktiverade för 17-åring seglar till Mauritius

Studenten Lisa Edling, 17, har tagit ett sabbatsår från gymnasiet för att ge sig ut och långsegla. Hon ingår i besättningen på Jesper Weissglas omsusade och egendesignade båt Journeyman 60. Lisa följer med hela vägen till Mauritius, via bland annat Kanarieöarna och Kapstaden. Resan, som började i slutet av september, är hennes första långsegling någonsin.

Hur fick du den här idén?
”Mina föräldrar känner Jesper och jag träffade honom på båtmässan i Älvsjö i Stockholm i fjol. Då var jag väldigt skoltrött och kände att jag behövde göra något annat för att hitta motivationen. Jag har alltid gillat att segla och Jesper peppade mig och sa: vill du så kan du. Då tänkte jag, den här chansen får jag inte missa.”

Vad hoppas du få uppleva?
”Först och främst hoppas jag bli riktigt bra på att segla. Sedan förväntar jag mig förstås ett äventyr. Att få se alla de där små öarna i Atlanten, som Ascension och Kap Verde, ska bli fantastiskt kul. När skulle man annars få se dem?”

Vilken blir största utmaningen?
”Förmodligen att det är första gången jag seglar med en så här stor båt. Jag har bara seglat småjollar och optimister förut. Jag kommer säkert att få panik, men jag tror att man lär sig rätt snabbt ändå. Och Jespers båt är väldigt lätt att vistas på, den känns aldrig trång.”

Vad lockar dig med båtlivet?
”Jag älskar den där känslan av att komma iväg, att bara försvinna från allt annat i vardagen en stund. Och så gillar jag när man måste kämpa och slita lite också. Jag är inte en sådan person som bara vill ligga och slappa på soldäck.”

Blir det en egen båt i framtiden?
”Ja, kanske det. Den här resan blir lite av ett test, känns allt kul nu så tänker jag fortsätta odla seglingsintresset. Fixar jag detta så blir det garanterat mer segling.”

Läs mer om Jesper Weissglas och Journeyman 60 i nästa nummer av På Kryss.