Hem » Löpsedel, Nya prylar/båtar

Löpsedel   Nya prylar/båtar

Londons båtmässa: trender

29 januari, 2011 – 09.04 Kommentarer inaktiverade för Londons båtmässa: trender

Londons båtmässa är årets första europeiska båtmässa och ett bra tillfälle att se vad som kommer. På årets mässa visades bara ett fåtal segelbåtar. Det verkar som de svåra ekonomiska tiderna, som drabbade Storbritannien värre än till exempel Sverige, gjort att flera tillverkare inte ställer ut. Det är breda gångar och man använder bara hälften av det tillgängliga utrymmet i den nyligen utbyggda utställningscentret.

Men även med en liten mässa (som fick sällskap av en cykel och en vildmarksmässa i slutet av veckan) så fanns flera intressanta båtar och några tidtypiska trender att lägga märke till.

Skarpa slag kommer starkt. Det gör att båten ser ut som den vore gjord av plywood eller plåt och Slovenska Elan 310 var den första båten i Sverige med denna nya trend. I år kom också Elan 35 i samma stil; bred, snabb, kappseglingsbar och med slag ovan vattenlinjen. Slaget sägs ska ge bättre släpp, men är nog mer en designpryl (men jag blir gärna överbevisad). Dagracerseglaren Elan 210, också den med slag (visades i Düsseldorf) kan komma att bli spännande i storleken runt 6 meter.

Storleken minskar och ökar. Både mycket större båtar visas på mässan. Speciellt i Storbritannien finns mycket pengar och löjligt stora motorbåtar ställs upp i högar. Men britterna är också bra på mycket små båtar och här finns de traditionella gaffelriggade båtarna, som Cornish Shrimper och andra liknande båtar som gör de flesta glada av att se.

Mer från mässan kommer.