Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Lotskostnader kan stoppa Drakenturnén

12 juli, 2016 – 08.02 Kommentarer inaktiverade för Lotskostnader kan stoppa Drakenturnén

Ett oväntat krav på lots i de Stora sjöarna kan stoppa Draken Harald Hårfagres deltagande i Tall Ships Challenge 2016 och den fortsatta turnén till bland annat Chicago.

Draken Harald HårfagreExpeditionen med långskeppet Draken Harald Hårfagre har varit en succé med en lyckad seglats från Norge till Kanada via Shetland, Färöarna och Grönland. Inför färden på de Stora sjöarna har expeditionen tolkat informationen från myndigheten Great Lakes Pilotage Authorities att Draken inte måste ha en lots ombord. Nu har myndigheten och USA:s kustbevakning, US Coast Guard, meddelat att lots krävs. Kostnaden är över 400 000 US-dollar för den rutt som är planerad, motsvarande över 3,6 miljoner kronor.
”Avgifterna är inte rimliga för ett ideellt skolfartyg, det hindrar även andra segelfartyg från främmande länder att besöka de Stora sjöarna”, skriver Sigurd Aase som äger Drakenprojektet.

Om en finanisiering av lotskostnaderna inte får en lösning eller om dispens inte ges, så måste Draken sannolikt avbryta expeditionen i de Stora sjöarna och kan inte heller fortsätta att delta i Tall Ships Challenge.
En namnlista med över tusen underskrifter som stöder uppmaningen till kustbevakningen att tillåta dispens från reglerna finns på sajten Change.org.

Draken deltar i Tall Ships Challenges arrangemang i Bay City, Michigan, men därefter är expeditionens planer inte klara.

LÄNK: Tall Ships Challenge 2016

LÄNK: Så är det att segla Draken [På Kryss 7 juni 2016]

LÄNK: Drakenexpeditionens sajt

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,