Sommaren 2019 körde en lotsbåt rätt in i en fritidsbåt och knäckte sönder styrhytten. Nu har lotsbåtens personal dömts för vårdslöshet i trafik. Det var tät dimma i Söderhamns skärgård när paret, som var på väg ..." /> Lotspersonal döms efter kollision med fritidsbåt | På Kryss Lotspersonal döms efter kollision med fritidsbåt | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Lotspersonal döms efter kollision med fritidsbåt

26 oktober, 2021 – 09.42 En kommentar
Foto Sjöfartsverket Mikael Karlin

Sommaren 2019 körde en lotsbåt rätt in i en fritidsbåt och knäckte sönder styrhytten. Nu har lotsbåtens personal dömts för vårdslöshet i trafik.

Det var tät dimma i Söderhamns skärgård när paret, som var på väg till ön Storjungfrun med sin fritidsbåt, blev påkörda snett bakifrån av lotsbåten i 20 knop. Kollisionen blev kraftig. Fritidsbåtens styrhytt krossades och mannen ombord kastades omkull och började blöda från huvudet skriver Hela Hälsingland.

Både befälhavaren och föraren ombord på lotsbåten åtalades för vårdslöshet i sjötrafik. Utredningen visade att lotsbåtens radar inte fungerade som den skulle, men det fråntar inte personalen ansvar enligt tingsrätten i Sundsvall. Strax före kollisionen tittade även förare och befäl tillsammans på ett sjökort en kort stund vilket rätten anser ”utgöra ett medvetet risktagande”. Båda döms till villkorlig dom och 70 dagsböter var. Totalt bötesbelopp för föraren blir drygt 32 000 kronor och för befälhavaren 17 500 kronor.

Fritidsbåten blev inlöst av försäkringsbolaget som har riktat ersättningsanspråk gentemot Sjöfartsverket. Paret ombord har också begärt skadestånd, något som kommer att tas upp i en egen förhandling.

På bilden syns en av Sjöfartsverkets lotsbåtar till sjöss.

En kommentar »

  • Peter Björnhage skriver:

    Det blir mer o mer som i trafiken på land! Föraren högst böter o befälhavaren minst. TROTS att befälhavaren är ytterst ansvarig!