Projektet öländska vrak bjuder på nio spännande ljudberättelser om vrak som ligger på botten utanför södra Ölands kust. Vad hände egentligen med Hudiksvalls-ångaren Ariel som sjönk utanför Ölands södra udde? Vad innebar den så kallade ”Ubåtsmassakern”? ..." /> Lyssna på spännande öländska vrakberättelser | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Lyssna på spännande öländska vrakberättelser | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Lyssna på spännande öländska vrakberättelser

17 april 2023 – 10:26 Kommentarer inaktiverade för Lyssna på spännande öländska vrakberättelser
Lyssna på spännande öländska vrakberättelser

Projektet öländska vrak bjuder på nio spännande ljudberättelser om vrak som ligger på botten utanför södra Ölands kust.

Vad hände egentligen med Hudiksvalls-ångaren Ariel som sjönk utanför Ölands södra udde? Vad innebar den så kallade ”Ubåtsmassakern”? Och vilken betydelse har Östersjön haft som länk för människors utbyte av varor och idéer?

Många vrak har fallit i glömska under tidens gång, men nu väcks deras spännande öden till liv igen genom nio historiska berättelser och en upplevelsekarta. De flesta berättelser är 1–3 minuter långa och finns att lyssna på via appen Storyspot eller via vrakkartan nedan.

Ulf Kyrling och dykaren Erik Bjurström har i flera år jobbat med projektet öländska vrak. En utställning med bilder och berättelser om vraken som ligger utanför Ölands kust pågår just nu på Drottning Ödas restaurang i byn Össby på Öland och tanken är att utställningen ska flyttas till Segerstad vid midsommar.

Utöver utställningen har det tagits fram en vrakkarta, guidade bussturer och en film där ögonvittnen till några av förlisningarna deltar. 

Här kan du se vrakens ungefärliga positioner. Skanna QR-koderna på kartan för att komma direkt till ljudberättelsen. 

Stock.adobe.com